urmarire cu masina personala

Luni, 7 Aprilie 2014 | 0 Comentarii

Poveştile cu poliţia de frontieră şi contrabandiştii de ţigări sunt ceva firesc, ştirile despre acest subiect fiind prezente la 2-3 zile în ziarele locale din judeţele de la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova. O ştire de astăzi este de-a dreptul halucinantă şi conţine elemente de film cu proşti. Nişte poliţişti de frontierâă aveau ei informaţii că o dubiţă Iveco urma să transporte ţigări. Au filat-o folosind un autoturism de la PF, dar neinscripţionat. Şoferul dubiţei s-a speriat (din cauză că au fost cazuri când infractori îmbrăcaţi politişti jefuiau şoferii) şi a accelerat mai tare.

masina-politie-frontiera-neinscriptionata

Toată povestea s-a petrecut lunea trecută, în jurul orei 21.30-21.45, când, în timpul urmăririi unei autoutilitare suspecte, un echipaj al poliției de frontieră, aflat într-un autoturism Opel neinscripționat, i-a făcut semn șoferului să oprească, cu semnalele acustice şi luminoase şi paleta reflectorizantă scoasă pe geam. Se întâmpla pe raza localităţii Dărmăneşti. Iniţial, şoferul a oprit, însă, după ce a coborât unul dintre poliţiştii de frontieră, în civil, dar îmbrăcat cu vesta inscripționată cu Poliția de Frontieră şi insigna de identificare la vedere, a demarat, fiind aproape să dea cu dubița peste agentul respectiv şi lovind portiera autoturismului Opel. A urmat apoi o urmărire ca-n filme, spre municipiul Suceava, unul dintre poliţiştii de frontieră trăgând trei focuri de armă în aer, de avertisment, după care alte nouă focuri de armă înspre pneurile dubiţei.

Poliţiştii au chemat doi colegi în ajutor, colegi care au venit cu maşinile persoanale, tot în urmărirea dubiţei.

Aşa cum am amintit şi în edițiile anterioare, dintre cele trei autoturisme implicate în filajul/urmărirea dubiței Iveco, doar autoturismul Opel aparţine Poliţiei de Frontieră. Celelalte două autoturisme, un VW şi un Mercedes, sunt proprietatea personală a doi dintre poliţiştii implicaţi în misiunea de lunea trecută.

Explicaţia cu legea care dă voie poliţiştilor să folosescă orice fel de autoturisme în exercitarea atribuţiilor de serviciu e o … eroare. Legea reglementează situaţia în care infractorul e cu maşina şi poliţistul e pe jos. Atunci poliţistul opreşte prima maşină din trafic, trage jos din maşină pe şoferul de la volan şi porneşte în urmărirea infractorului. Aşa, fix ca în filmele americane. Ce au făcut gospodarii de la PF de la noi, e o poveste … Ei au venit de acasă cu maşinile şi au stat la pândă, pornind ulterior în urmărirea presupusului infractor. Un judecător cu scaun la cap nu le dă dreptate.

Potrivit OG 104/2001, privind organizarea şi funcționarea Poliţiei de Frontieră Române, la articolul 27 se prevede că, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin în zona de competenţă, poliţistul de frontieră are dreptul „să folosească orice mijloc de transport şi de telecomunicaţie indiferent de proprietar sau de deținător, pentru luarea unor măsuri legale ce nu suferă amânare şi care nu pot fi aduse la îndeplinire altfel”(litera „f”), iar, la litera „h”, se face precizarea „cu sau fără însemnele distinctive ale Poliţiei de Frontieră”.

Şoferul, la fel de speriat, s-a oprit … în curtea poliţiei. Poliţiştii de frontieră au sunat în final la 112. Inutil de menţionat că nu avea nici o ţigară de contrabandă în maşină.

Este absolut halucinant, merită citit tot articolul.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.