un local ales gresit – la fierarie

Vineri, 14 Decembrie 2012 | 12 Comentarii

Absolut întâmplător am fost invitat la o masă de către nişte persoane respectabile, persoane care îl aveau invitat pe un domn. Nu are rost să spunem nume, dar este un domn care a apărut foarte mult la TV, a scris cărţi, este profesor, a fost ministru (poate o să mai fie, cine ştie), etc. Deci persoană importantă … Localul ales a fost din Suceava şi se numeşte La Fierărie. Ştiam ceva din auzite, nu fusesem niciodată acolo. Şi am ajuns …

Am intrat în unitatea (unitate de alimentaţie publică) numită La Fierărie pe nişte scări realizate ca un cadru din fier forjat. Bun zic, oameni cu iniţiativă, care ştiu ce vor. Am mers în zona care era rezervată masa (da, anunţase că venim cel care a organizat). Ne-a întâmpinat un tânăr negru (adică negru la piele, de culoare), care la întrebarea mea “Unde aveţi un curier?”, ca să ne punem hainele (e frig, toţi eram cu haine groase pe noi), omul îmi răspunde voios “Poţi să ţi-o pui oriunde, că nu avem cuier.”. Bun zic, aleg un spătar de scaun şi o las acolo. Restul oamenilor din grup au procedat la fel.

Era întuneric complet. Îl rog pe negru să aprindă lumina. El apasă un buton, se aprind nişte chestii în tavan care semănau a tuburi fluorescente de 20W. Erau 4 şi în condiţii normale ar fi fost suficient. Dar corpul de iluminat era acoperit cu o pânză de sac, deci nu erau condiţii normale, cu tot cu becul aprins era un semi-întuneric. Meniul era pe masă. Ne-am pus pe citit atât eu cât şi oaspeţii. Am descoperit ce vedeţi mai jos:

la_fierarie_penibili_1

la_fierarie_penibili_2

Deci tu ai fel de mâncare intitulat “Cârnaţ şi două ouă cum îi dă mama lui tata”? La dracu, meniul l-au făcut nişte adolescenţi care se masturbează cu reviste colorate în faţă? Şi mai ai fel de mâncare “Hamsii”? La Suceava asta? Vă rog să citiţi şi restul meniului …

Oaspeţii se uitau miraţi, cu ochii cât cepele. Îmi era ruşine mie de ce au putut să scrie nişte nefericiţi în acel meniu. Este greşeala noastră că am fost în acel local oribil, duhnind a fum de ţigară. Ospătarii absolut needucaţi (or fi compus ei meniul?), cu o purtare jenantă.

În final am zis să aducă ce ştiu ei, că felurile de mâncare la care se opriseră oaspeţii (cartofi cu brânză de burduf) nu se puteau prepara. Aşa ca am mâncat mici(!), cârnaţi la grătar cu gust de peşte şi nişte felii de cartofi prăjiţi în foarte mult ulei. La 7 persoane la masă ospătarul minune ne-a adus 4 salate(!). Aşa se gândise el săracu’ … Fără să spun că nu erau farfurii, se mânca folosind scobitori. Într-un final ne-a adus şi nişte tacâmuri.

În concluzie, La Fierărie este un loc pentru oameni fără absolut nici un fel de pretenţie. Mâncare fără nici o legatură cu zona, doar grătare. Aia nu e mâncare, e un fel de ceva. Denumirile felurilor de mâncare din meniu merg, dar trebuie să ai un simţ al umorului excesiv de dezvoltat ca să înţelegi glumiţele.

Sfat: Dacă veniţi cu persoane care au un minim respect pentru ele şi vreţi să le duceţi la un local să mănânce în Suceava, e bine de găsit altceva. Mergeţi la Latino sau Da Vinci (la primul băuturile sunt semnificativ mai scumpe). În ambele locaţii dacă mănânci o mâncare astăzi şi revii peste 2 ani şi comanzi aceeaşi mâncare, gustul şi prezentarea sunt la fel. Consider că prin asta se poate deosebi un local serios de o bombă jenantă. Nu, nu servesc mici, cu toate că dacă insişti cred că îţi fac şi mici. Hamsii nu sunt aşa de sigur că au …

P.S. Să fac un pic de SEO pe articol să ieseiasă la căutare pe Google? Că mă gândesc că au plătit ceva pentru promovarea site-ului. Păreri?

12 comentarii la “un local ales gresit – la fierarie

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Am aflat … dar nu imi puteam imagina ca se pot servi mici in decembrie si hamsii. Interesant ca sunt si clienti pentru asa ceva!

 1. AvatarCosmin a comentat:

  Foarte amuzanta gafa voastra. Un al loc cu stil pentru astfel de intalniri in Suceava este Mozaic, deschis tot de proprietarul Latino, undeva la iesirea spre Falticeni la parterul hotelului Sonnenhof. E chiar mai scump decat Latino, dar au aceeasi mancare foarte buna si servire ireprosabila. Nu le fac reclama, n-am lucrat niciodata cu ei, dar le apreciez bucataria de mai bine de 7 ani.

  PS: Corect: “sa iasă la cautare”
  PS2: E dragut si la fierarie. Un concert blues sau rock live merge in atmosfera aia.
  PS3: SEO – de ce nu? Oricum unul din scopurile blogului este un mic research in domeniu, nu?

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Am fost si la Mozaic – sunt sub Latino la mancare – la calitate ma refer. Cazarea este insa excelenta.

  2. AvatarBucovinean a comentat:

   Yep Mozaic sunt sub Latino la mancare, cand am fost sa mananc prima oara la Mozaic ma asteptam sa fie similar meniu, dar cand colo difera, o fi poate si preparate bune prin el, dar totusi cere timp sa incerci tot lucruri noi 😀

 2. AvataromBun a comentat:

  Omul nepotrivit la locul nepotrivit…
  Intr-adevar totul tine de alegeri. Poate ca pun-ul se adreseaza unui public mai boem, asa cum ii spune si numele. Cu toate aceste nu prea intalnesti oameni rai pe acolo doar multi artisti respectabili ce si-au gasit publicul in acest loc. Intr-advar simtul umorului are locul lui si nu e pentru fite si mofturi fara rost, ci pentru oameni normali, simpli cu bun simt si bun gust,

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Tu numesti un om normal, cu bun simt si bun gust unul care gusta denumirile alea penibile din meniu? Alea nici ca glume de santier nu merg. Asa, la o autobaza dezafectata a unei foste firme care cara piatra ar merge. Clara treaba si cu publicul … Am comentat eu ceva de artisti?

 3. AvatarSucevean a comentat:

  :)) “cum ii da mama lu’tata” daca era invers mai ziceam si eu, dar asabe doar o aluzie interpretata gresit :p

  Poate ar trebui sa vizitati si noua locatie a fierariei “Talcioc Cultural” acolo nu au mici si gratare…

  Răspunde
 4. AvatarOvidiu a comentat:

  Un local ales gresit pentru a lua masa, perfect de acord.

  Crasma nu este pentru asa ceva si nici nu a fost conceputa pentru asta. Frecventez ocazional localul si pot sa va spun niste lucruri:

  Sunt probleme cu aerisirea, mari. De aceea vara locul este aproape gol, oamenii prefera terasele mult mai aerisite si cu priveliste mai buna 🙂
  Mancarea este proasta, dar bucataria a fost deschisa relativ recent, oricum la multi ani dupa inaugurarea localului iar scopul ei este de a oferi ceva sa “umple matzu'” pentru cei care au baut deja 5 halbe de bere si pentru a-i incuraja sa mai stea.

  Clientela de tinta este alcatuita din studenti/liceeni , fumatori sau rezistenti la fumul de tigara, fara pretentii in ceea ce priveste servirea, iubitori de muzica rock si cateodata live. De altfel in acea locatie au cantat oameni absolut respectabili (i-as aminti doar pe Mircea Baniciu si Mircea Vintila)

  Cei care administreaza locul reusesc sa pastreze o baza de clienti destul de mare si au si succes pentru ca e deschis de vreo 5 -6 ani, ba s-au si extins.

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.