telefonul inzapezitului

Joi, 26 Ianuarie 2012 | 12 Comentarii

Televiziunile se intrec in a produce emisiuni in care urla diversi moderatori si reporteri din teren, emisiuni legate de problemele create de zapada si viscol. Cea mai mare problema in momentul de fata o reprezinta cei care – in ciuda avertismentelor de cod portocaliu, emise cu mai bine de 24 de ore inainte, s-au aventurat cu masinile pe soselele patriei. Televiziunile au organizat mini-comandamente de iarna in studio, in direct, si pun la dispozitie niste numere de telefon unde sa sune … oamenii cu probleme.

telefonul inzapezitului 2012 01

telefonul inzapezitului 2012 02

1. Cum iti poti imagina ca un om care se afla in camp, in masina, poate sa vada numerele pe care le afisezi tu pe ecran ?
2. Ce te face sa crezi ca – daca ar stii numerele tale din studio, cel ramas in camp inzapezit ar prefera sa te sune pe tine si nu la 112 ?

M-am gandit in fel si chip sa ghicesc logica dupa care a fost pusa la punct chestiunea. Eventual, tu care stai cu vinul fiert in mana si te uiti la TV, ai o ruda inzapezita. Ce te-ar face sa-l indemni pe cel inzapezit sa sune la televiziune ? Numarul de urgenta 112 dispune de geo-redirectare (apelul este redirectat automat spre operatorul care se afla cel mai aproape fizic de zona din care suni) si in mod clar ei sunt SINGURII care pot sa faca ceva cu adevarat folositor. Ei sunt in contact cu autoritatile, ei dispun de facilitati tehnice prin care te pot localiza in teren, etc.

Poate explica cineva ?

12 comentarii la “telefonul inzapezitului

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   @Bogdan – Am doua ferestre pe computer, mici de tot, cu stirile pe cele doua televiziuni (stiu, ma contorizeaza cand calculeaza rating-ul) si am auzit in surdina chestiunea. Nu e primul an cand fac asta, dar in trecut nu aveam unde sa ma exprim.

 1. AvatarAdrian a comentat:

  Putem privi problema in felul urmator: o televiziune de stiri poate functiona si ca un semnal de alarma pentru autoritati. De exemplu, atragi atentia ca “Persoana X” e inzapezita in locatia Y….ii fortezi mediatic sa se miste mai repede pentru ca “arati cu degetul”. Dupa mine e binevenit acest ajutor indirect.

  Intradevar 112 ar trebui sa fie principalul serviciu de urgenta, insa bateriile la “smartfonuri” tin cam 24 de ore (ironia tehnologiei)…in plus Q7 consuma mult si la relanti, si se termina si “gazul” repede, iar pitipoancele raman in frig cu smartfonu’ descarcat. Noroc cu Boc…

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   @Adrian – Cum si de unde stii tu unde este “Persoana X” ca sa atragi atentia ? Incearca sa faci o proba: urca-te in masina, opreste-te in camp, opreste motorul, ia telefonul in mana si gandeste-te pe cine suni. E simplu ! Suni la varul Gigel ca el sa sune la Antena 3 sau la ProTV ? Sa le spuna ce ? Cum ii explici unde esti (se presupunem ca esti undeva in camp intre Posta Calnau si Slobozia) ? Nu are nici o legatura smarphone-ul cu ce povestesc eu aici ! Cu atat mai mult – daca ai smartphone trebuie sa suni la 112 si nu la pitipoance care sa sune la posturile TV.

 2. AvatarAdrian a comentat:

  De acord, insa nu la asta ma refeream. Eu spuneam ca a “trambita” pe la TV ca drumul e inzapezit, nu poate decat sa ajute in dezapezirea lui mai rapida. De ce spun asta? Pentru ca cei responsabili stiu ca atunci cand “actiunea e la TV”, in caz ca nu-si fac treaba cum trebuie, consecintele pot fi din cele mai rele, cum ar fi sa fie dati afara…automat o motivatie mai mare sa “pedaleze”.

  Nu vreau sa fac o filozofie din asta, e doar un punct de vedere. Intr-o societate civilizata in viziunea mea televiziunile de stiri trebuie sa relateze orice de genul asta, pentru ca sigur nu strica.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Televiziunile fac rating – atat si nimic mai mult. E atat de simplu de inteles !

 3. AvatarAdrian a comentat:

  PS:majoritatea celor inzapeziti probabil au sunat deja la 112, dar vazand ca dupa 12-24 de ore nu se intampla nimic, au recurs la masuri extreme de genul:
  “Suna ba’ la ProTv, poate se misca si astia mai repede!”

  Răspunde
 4. AvatarVlad a comentat:

  In unele localitati erau nameti de zapada incat nici cei de la dezapezire nu faceau fata mai ales pe viscolul ala. Ce ar putea mai mult de atat sa faca cei care sunt responsabili de asta? , sa consume motorina degeaba caci oricum in urma lor se punea imediat zapada? In alte tari asteapta sa se termine de nins si apoi intervin … inca odata s-a demonstrat ca dam dovada de multa prostie.

  Răspunde
 5. Avatartudor a comentat:

  va dati seama daca erau televiziunile actuale in timpul celui de-al doilea razboi mondial? apareau breaking news in fiecare minut etc

  Răspunde
 6. AvatarMihai Olimpiu a comentat:

  Domnule OmRau, sa stiti ca aici ironizati televiziunile dar subestimati prostia omeneasca!
  Citez din memorie:
  R(reporter): Si sunteti inzapeziti de mult?
  VPT(vaca proasta si tembela): Daaaaa, de 12 ore!
  R:Va e frig?
  VPT: DAAAAA!
  R: Mai aveti combustibil?
  VPT: Putin…
  R: A venit cineva sa va ajute? NU!
  VPT: NU, Nimeni.
  R: Ati sunat la 112?
  VPT: Ne-am sunat rudele!
  R: Ati sunat la 112? la serviciile de urgenta?
  VPT: O|O?!? Nu.. dar

  Nota: Nu este un interviu fictional, l-am redat cat am putut mai bine din memorie, a fost ieri la Realitatea, cateva persoane “sinistrate” intr-un autobuz la 1-2 Km de Tuzla! Tuzla imi inchipui ca e o localitate unde ar fi putut sa se adaposteasca de ger la primarie, dispensar, la localnici etc… chiar daca era si contracost!

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   @Mihai Olimpiu – Si pe mine m-au determinat cele auzite la TV sa reactionez. Am incercat sa-mi stapanesc limbajul. Nu ironizez ziaristii (cel putin nu in acest post) – ei fac rating.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.