teapa la privatizarea oltchim

Miercuri, 3 Octombrie 2012 | 6 Comentarii

Nu am scris nimic pe acest subiect din cauza faptului că mi se pare jenant. Jenant pentru o ţară civilizată din secolul 21. Oltchim este unul dintre cele mai mari combinate petrochimice din Europa. A fost de fapt, pentru că nu mai este de mult timp. Nu sunt specialist în petro-chimie, dar se impun nişte comentarii pe lângă tentativa de privatizare a guvernului Ponta.

dan_diaconescu_oltchim

Spun tentativa, fiindcă în mod real nu ştiu dacă îşi imaginau că vine cineva să dea bani pe o epavă economică. Combinat de vârf transformat în epavă de guvernările succesive care s-au perindat pe la Palatul Victoria.

Acţiunile pe bursă emise de Oltchim valorau în jur de 4 milioane de EUR la momentul licitaţiei. Deci orice om normal la cap se putea gândi că la această licitaţie preţul va fi mai mic, dat fiind că dacă cineva dorea în mod real combinatul cumpăra acţiunile de pe bursă şi nu aştepta ca guvernul să vândă partea lui. Dar nu, un “investitor”, pe numele lui de scenă Dan Diaconescu, a venit şi a oferit de 10 ori preţul acţiunilor de pe bursă. Incredibil şi senzaţional în acelaşi timp.

Trebuie menţionat că pe lângă cele 45 de milioane de EUR cumpărătorul trebuia să preia şi arieratele. Datoria la energie este de peste 150 de milioane de EUR. Mi se pare senzaţional cum măscăriciul apărea la zeroTV şi întreba poporul, în direct, dacă să plătesacă el salariile la Oltchim!

Cum îşi poate imagina cineva că o persoană care nu are timp să meargă la dentist să-şi îngrijească dinţii, poate gestiona Oltchim? Că nu poate e clar, problema e cum va proceda guvernul pentru ca asemenea porcării să nu se mai întâmple.

6 comentarii la “teapa la privatizarea oltchim

 1. Meşteru` a comentat:

  Dacă cumpăra Oltchim DD, cred că făcea acolo o spălare de bani de zile mari. Sau nu? Sau avea sanşe să iasă preşedinte! Să râd sau să plâng?

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Sara a comentat:

   Sa plangi, pentruca nu intelegi nimic. Tara se afla la marginea prapastiei si asta datorita exclusiv guvernarilor dezastruase din ultimii 22 de ani. Au facut legi in interesul lor si au avut grija sa ingradeaza promovarea si intrarea in Parlament a altor partide politice. PP-DD este singurul partid extraparlamentar care datorita existentei unui canal TV si a unui jurnalist de exceptie in persoana lui DD, reuseste cu un procent neasteptat sa penetreze parlamentul. In loc sa sprijinim acest partid, si nu numai pentruca e altfel, sunt alte fete si dupa cum se intrevede, constituie o frana in demolarea tarii, o parte, inconstienta a populatiei, il acuza, il huiduie si il respinge. Am studiat si am fost foarte atenta la telenovela Oltchim. Nu i-am gasit nicio vina lui DD. Nici macar in cazul defilarii cu bani cash, pentruca daca ii vira, banii erau blocati si nu puteau intra in caseria societatii. Inca ceva,Mesterule, DD nu a facut afaceri cu statul. Daca mintea ta nu poate merge mai departe de prezicerile Antenei 3, ai da dovada de mai multa inteligenta daca ai tacea.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Mihaela a comentat:

  @Sara
  “Tara se afla la marginea prapastiei si asta datorita exclusiv guvernarilor dezastruase din ultimii 22 de ani.”
  EXCLUSIV? Da’ românii care arunca gunoaie pe unde-apuca, patronii care angajeaza cu un salariu pe statul de plata si mai dau “ceva la negru” angajatului, fraudând astfel si la impozit si la asigurarile de sanatate: aia-s albi ca neaua sau cum?

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Sara a comentat:

   Mihaela, si aspectele prezentate de tine tin tot de guvernanti. Intr-o tara bine condusa , oamenii care arunca gunoaiele sunt drastic sanctionati dar la noi nu numai ca nu se iau masuri (cosuri de gunoi, amenzi) dar si politistii arunca gunoaiele pe jos . Salariile mici date de privati si cele la “negru” e o problema care tine tot de guvernanti pentruca au praduit si distrus intreaga economie, industrie, agricultura, totul. Urmarea, nu sunt locuri de munca si omul e nevoit sa lucreze oriunde pe oricat, nu sunt reguli si cele care exista se incalca, oamenii din finante sunt corupti si fac verificari pentru a lua spaga, Coruptia, fraudele fiscale si evaziunea infloresc si nimeni nu face nimic. Nimic nu se rezolva de la sine. De asta e nevoie de guverne. Sa organizeze, sa stabileasca reguli si sa aibe grija sa se respecte, sa sanctioneze pe cei care nu le respecta, sa faca in asa fel ca societatea sa progreseze, sa se dezvolte, sa se creeze locuri de munca. Populatia nu trebuie lasata de capul ei trebuie educata, informata, prin diverse mijloace pe care orice guvern le poate avea la indemana. La noi, fiecare face ce vrea, pentruca am avut si avem guverne incapabile, guverne interesate doar de buzunarul propriu, guverne cu oameni ticalosi care nu s-au gandit catusi de putin la interesul national.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. omrau.ro Post author a comentat:

   Munca la negru e incurajata de taxarea exagerata a muncii. Taxele pe care le plateste un angajator la stat sunt mai mari decat suma primita de angajat! Vorbim de taxe pe munca, nu de restul impozitelor si taxelor pe care le plateste o firma. Era la un moment dat pe locul 1 in Europa la numarul de taxe si impozite – cred ca situatia nu s-a modificat.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Mihaela a comentat:

  Nicaieri în Europa nu-i altfel. Un stat european e pe primul loc în lume la cheltuielile cu salariile, aproape dublu fata de media UE. Detalii: http://www.entreprises.ouest-france.fr/article/cout-travail-fait-grand-ecart-europe-25-04-2012-53236
  Munca la negru nu plateste asigurari de sanatate dar mai ales nu plateste pensii. Asta în conditiile în care populatia Europei îmbatrâneste continuu.

  @Sara
  În principiu ai dreptate dar mi-e greu sa cred ca marea majoritate a nemtilor (sau olandezilor) ar arunca ambalaje si coji de banane pe jos daca ar fi permis, poate-s naiva sau idealista. Nimeni la noi n-are interes nici sa respecte legea si/sau normele civilizate de convietuire, nici sa sanctioneze abaterile. Am mai povestit undeva cum stateau niste tineri mâncând seminte pe alee în fata blocului si aruncau cojile pe jos desi aveau doua cosuri de gunoi la maxim doi metri de ei.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.