surse de informatie

Duminică, 29 Ianuarie 2012 | 0 Comentarii

Care sunt sursele de informatii care genereaza “stirile” ? Televiziunile, ziarele, site-urile online prezinta stiri, unele mai vechi altele mai noi. Toate aceste stiri trebuie sa aiba la baza o informatie primara. Cine genereaza insa informatia primara ?

1. Comunicatele si conferintele de presa ale diverselor institutii publice sau private.
2. Articole si carti publicate de oameni de stiinta, cercetatori, specialisti.
3. Realitatea cotidiana.

Informatia primara din comunicatele si conferintele de presa este preluata, de regula, de pe agentiile de presa. Din Romania se pot aminiti Mediafax, Agerpres, Rador iar pentru cele straine Bloomberg, The Associated Press, AFP – Agence France-Presse, RIA NOVOSTI, Itar-TASS, Deutsche Presse-Agentur, etc. Informatiile distribuite sub forma de stiri pe site-urile proprii sau sub forma de mesaje E-mail sau fax catre abonati. Distributia se face, de obicei, contra-cost.

Ziarele si site-urile de stiri on-line ar trebui sa preia informatiile transmise de agentiile de presa si sa genereze stirile pe care le prezinta publicului. Pentru ca informatia sa devina o stire, este necesar ca ea sa fie “imbracata” si completata cu alte informatiile legate de acelasi subiect si incadrata intr-o anumita tematica.

Cat priveste articolele si cartile publicate de oamenii de stiinta, de cercetatori si diversi specialisti, ele sunt cu adevarat o sursa de informatie primara extrem de valoroasa. Din pacate, modul in care este prezentata informatia in acestea nu este accesibil persoanelor cu pregatire medie. Pentru a putea valorifice astfel de informatii, este necesar ca cel care o prelucreaza sa aiba un nivel de pregatire comparabil cu cel care o genereaza. Nu este insa cazul jurnalistilor generalisti. Exista site-uri specializate care preiau aceste informatii si genereaza stiri de profil: Nature, Science, Popular Science, Techcrunch, Computer Magazine, etc.

Realitatea cotidiana reprezinta un izvor nesecat de informatii. Jurnalistii preiau informatii audio si video de pe strada, de la diversele evenimente publice, de la companiile private, cluburile si evenimentele sportive, accidente, etc. Se intampla uneori ca jurnalistii din teren sa surprinda in direct anumite evenimente, acestea devenind informatii primare pentru stirile care vor fi publicate.

Exista numeroase controverse legate de modul in care presa actuala din Romania prezinta stirile. Asa-numitele ziare mondene abunda de articole scrise prost, de stiri care nu au nici o valoare, etc. Ce este insa extrem de trist este ca site-urile acestor ziare sunt printre primele clasate dupa numarul de vizitatori.

Totul porneste de la bani. Publicitatea atrasa pe un anumit site depinde de numarul de vizitatori si cum incasarile din publicitate constituie principala sursa de venit, cresterea numarului de vizitatori este esentiala. Cu cat publicul tinta este mai educat, cu atat este mai dificil de atras. El nu este consumator de mondenitati, de cancan si in general de subiecte usoare. Nu este insa cazul cititorilor din Romania, imensa majoritate a oamenilor avand un nivel scazut de cultura. Acesta este si motivul pentru care absolut toate site-urile si ziarele de pe primele locuri din clasamante abunda de poze fara sutien.

Subiectul nu este nici pe departe epuizat si voi reveni – intr-o postare ulteriora, cu detalii despre modul cum se procedeaza in presa on-line din tara pentru cresterea numarului de vizitatori.

P.S. Am omis cu buna stiinta o “sursa” de informatie primara foarte des invocata de jurnalisti, si anume “pe surse”. La nivel de relatie personala (prietenie, cumetrie, etc.) sau prin utilizarea unor mijloace specifice serviciilor secrete (interceptari de comunicari electronice, ascultari ambientale, etc.) se pot colecta diverse informatii care nu sunt destinate publicului. Nu ne vom referi la acestea fiindca – in imensa majoritate a cazurilor, coletarea de informatii pe aceste cai este ilegala.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.