sunteti urmariti

Joi, 19 Ianuarie 2012 | 12 Comentarii

In cazul in care inca nu ati aflat, daca sunteti fericitul posesor al unui asa-numit “smartphone“, toate miscarile pe care le faceti, toate convorbirile, mesajele, paginile web pe care le vizitati, inclusiv locatia in care va aflati la un moment dat – chiar daca echipamentul este in mod avion, sunt cunoscute de persoane care nu ar avea acest drept.

Revista Popular Science, intr-un articol publicat in luna decembrie 2011, ne prezinta pe larg mizeria. Este vorba despre un root-kit (virus) care este instalat de producatorul telefonului sau de catre furnizorul de servicii de telefonie mobila. Datele colectate de aplicatie sunt transmise spre serverele www.carrieriq.com. Sunt putine persoane care cunosc unde ajung informatiile astea in final. Pana acum “programul” a fost instalat in mai mult 140 de milioane de dispozitive.

increase your iq

Sunt afectate dispozitivele iPhone, Samsung, HTC, etc. Inca nu se stie daca si dispozitivele cu sistem de operare Windows sunt afectate (experientele din trecut ma fac sa cred ca da, poate nu exact cu acest root-kit).

Explicatii gasiti in filmul de mai jos:

Intr-un articol precedent legat de niste vulnerabilitati IOS (sistemul de operare de la Apple si care ruleaza si pe iPhone), semnalam ca producatorii incearca sa ascunda mizeria sub pres.

Trebuie sa intram in panica ? Probabil ca nu. Dar cel mai sigur este sa va luati un telefon clasic, standard, fara Wi-fi, 3G, fara nici o facilitate “smart”. Telefon simplu.

12 comentarii la “sunteti urmariti

 1. AvatarSebastian a comentat:

  1.Totuși care este partea negativa a faptului ca cineva știe ce faci cu telefonul?
  2. Telefoanele mai clasice, care au wifi sau GPS… au soft propriu , nu android, simbian sau windows. Ele sunt afectate de acest virus?
  Multumesc!

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   @Sebastian
   1. Pe marea majoritate a oamenilor ii deranjeaza.
   2. Pentru Wi-Fi si GPS trebuie obligatoriu sistem de operare. Stii vreun telefon cu GPS si Wi-Fi fara sistem de operare ?

 2. AvatarSebastian a comentat:

  Daca am inteles eu bine, cu wi-fi ar fi de exemplu: samsung star 2.
  Iar cu GPS, 3G, un telefon mai putin cunoscut: sagem puma.
  Telefoanele enumerate mai sus au un soft propiu, nu au sistem de operare gen android.
  Cu siguranta sunt mai multe telefoane ca cele enumerate mai sus, dar nu imi vin in minte acum.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   @Sebastian
   Nu cred ca e relevant. Sunt incercari putin reusite ale unor firme care isi permit sa scoata pe piata si mizerii. E greu de aflat, dar e interesant cati posesori de sagem puma exista. La fel si cu celelalte modele ciudate. Modelele cu sistem de operare detin o pozitie dominanta pe piata.

  2. AvatarMihai a comentat:

   Te contrazic, exista (mai exact au existat doar, din pacate) telefoane care dau clasa androprostiilor din ziua de astazi. Doar un exemplu: Samsung D600, cu java mobil, pentru care s-au scris la vremea respectiva nspe programe, printre care opera mini, gmail si altele. Daca nu s-ar fi dus bateria l-as folosi si astazi.
   p.s.: Blestemata sa fie ziua in care mi-am luat android. Cea mai mare tampenie ce se putea inventa de omul-maimuta.

 3. AvatarNoName a comentat:

  Oare cum au reusit sa puna programe spion in smartphoneuri fara sa fie pedepsiti?

  Un lucru mi-a atras atentia: in film se spune ca SMS-urile sunt preluate de CIQ inainte de a fi aratate utilizatorului. Asta arata ca si cum CIQ ar astepta o cheie si o comanda SMS precum ‘deschide microfonul si transmite spre numarul meu’. Ar merita decompilat si verificat. Asa ceva se practica[1] si ar fi tehnic posibil, din moment ce telefonul are in el o batreie, un soft closed source (nu neaparat sistem de operare) si-un microfon.

  [1]”In some instances some law enforcement maybe able to even access a mobile phone’s internal microphone even while it isn’t actively being used on a phone call (unless the battery is removed).“, http://en.wikipedia.org/wiki/Telephone_tapping

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.