suntem ascultati

Miercuri, 18 Aprilie 2012 | 2 Comentarii

Fostul ministru al mediului, Laszlo Borbely, a intrat în morișca presei și a DNA. Ce nu reușește să facă DNA, face presa. Respectiv îl termină din toate punctele de vedere pe om. Ascultându-l în niște interviuri pe cel acuzat de corupție, am aflat următoarele lucruri:

– dosarul lui Laszlo Borbely de la DNA are 1.800 de pagini;
– transcrierile convorbirilor telefonice ale lui și a încă 15 persoane totalizează aproximativ 600 de pagini;
– interceptările telefonice puse la dosar datează din 2010;
– au fost audiați la DNA aproximativ 65 de martori, fără ca cel acuzat să fie la rândul lui audiat;
– dosarul a fost finalizat în iulie 2011, dar DNA l-a acuzat oficial deabia 9 luni mai târziu.

Lăsând la o parte tot circul mediatic pus în scenă, o singură chestiune vine să îmi trezească suspiciuni. Interceptările telefonice s-au făcut începând cu 2010, iar ținta acestor interceptări a fost un ministru din guvernul României. Nu știu dacă omul e vinovat sau nu, nu asta interesează. Să analizăm un pic și să ne punem niște întrebări simple:

1. Cât a cheltuit statul român cu fabricarea dosarului de 1.800 de pagini, din care 600 de transcrieri ale unor convorbiri telefonice ?
2. Ce judecător are răbdarea și timpul necesar să citească tot ce conține acel dosar ? Că mă gândesc că fiecare pagină conține informații relevante despre caz, de vreme ce se află în acel dosar.
3. De ce apar informații din dosar în presă ?
4. De cât timp are nevoie avocatul celui acuzat pentru a putea să-și construiască apărarea ?

Vă dați seama că, dacă interceptările telefonice încep de la nivelul cabinetului primului ministru, ele pot merge în jos până la orice nivel ? Vă dați seama că, odată ajuns – prin votul poporului sau numit politic, pe o anumită poziție sau într-o funcție politică, oricine poate fi ținta acestui tip de acțiune și abuz ? Vă mai aduceți aminte de cazul lui Laurențiu Mironescu – fost secretar general în MAI, care a fost ridicat noaptea, cu mascații, din casă și ținut la răcoare, doar așa pentru circ ? Nici până în ziua de astăzi omul nu a fost condamnat … Și sunt mari șanse să nici nu fie vreodată. Cine plătește pentru faptul că viața, cariera și familia unui om au fost distruse ? Omul încă și-a păstrat umorul. Merită citit asta.

Și fiindcă tot vine campania electorală, îmi permit un sfat pentru cei care candidează: în tot ceea ce faceți trebuie să fiți foarte atenți: convorbirile telefonice vă sunt interceptate, toate comunicațiile electronice și de orice fel vă sunt la fel interceptate. Orice vorbiți poate fi trunchiat și făcut să pară altceva decât este în realitate. Nimeni nu scapă de această morișcă. Seamană izbitor cu ceea ce făcea Securitatea înainte de 1989.

Din păcate asta este țara în care ne-am născut și, unii dintre noi, insistăm să trăim în continuare. Merită ?

2 comentarii la “suntem ascultati

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.