studenti si taxe de studiu

Miercuri, 30 Iulie 2014 | 4 Comentarii

Nu am mai scris despre subiectul taxelor de studiu în învăţământul nostru superior, decât tangenţial, într-un articol despre cum anume îţi alegi drumul în viaţă. Educaţia proştilor, adică.

Ei, un subiect trist de astăzi m-a determinat să scriu din nou. Mai precis, o femeie de 27 de ani, mamă a 3 copii, a pierdut lupta cu cancerul. În urma ei părinţii şi-au asumat creşterea nepoţilor şi … creditul de 100.000 de dolari pe care fiica lor l-a contractat pentru a putea urma şcoala de asistente medicale. Da, 100.000 de dolari, şi se întâmplă în SUA.

When 27-year-old Lisa Mason lost her battle with liver cancer in 2009, her three young children became the responsibility of her parents — along with a tremendous student loan debt.
Pastor Steve Mason and his wife, in addition to inheriting the job of full-time parents once again, took on their daughter’s student loan debt, which she had taken out to study to become a nurse. Mason had co-signed on the $100,000 in private student loans that his daughter took out for nursing school, and the lenders wanted their money. Unable to keep up with the monthly payments on top of all of the other mounting expenses, the $100,000 balance ballooned into $200,000 as a result of late penalties and interest rates of as high as 12%.

Să repetăm în cor: 100.000 de dolari pentru a plăti taxele la o şcoală de unde ieşi asistentă medicală.

test-examen-india

Cât costă o facultate la noi? O taxă de 2.500-3.000 de lei pe an la o facultate de calculatoare e mult? Sau la electronică sau la automatică? Sau la o altă specializare după care te poţi angaja urgent cu un salariu de minim 2.000 de lei în prima lună de serviciu?

O singură întrebare am: cât o să-şi mai poată ţara asta permite să susţină aşa un sistem de protecţie socială în educaţie? Grăbiţi-vă până nu se închide taraba!

Sursa: money.cnn.com

4 comentarii la “studenti si taxe de studiu

  1. AvatarMike a comentat:

   @gabi: O fi “mocha” dar multi prosti o absolv. Primesc diplome inutile de la alti prosti adusi de niste oameni nu prosti dar cu standarde morale joase. Ce’i derept daca vrei sa inveti si iti gasesti ceva ce te pasioneaza e foarte bine pentru tine caci inveti ceva ce te va ajuta in cariera aleasa si nici nu trebui sa faci niste sacrificiii supranaturale dar tot sistemul e varza. La fcultatile de inginerie mai inveti ceva si ai sanse sa’ti gasesti ceva e lucru, dar la majoritatea… studenti sa fie ca sa aiba astia de lucru la fabrica de someri cu studii superioare.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 1. Avataraxel a comentat:

  De ce nu scrieți și de Austria, Elveția, Suedia unde statul te susține financiar considerabil pentru a termina studii superioare?

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Ideea articolului era alta … nu un review al modului cum sustine statul studiile superioare. La noi studiile sunt gratuite pana una alta. Ba mai primesti si bursa daca esti cuminte.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.