stiri pe scurt – 30 octombrie 2013

Miercuri, 30 Octombrie 2013 | 1 Comentariu

1. Turcia a inaugurat primul tunel din lume care leagă 2 continente, Europa de Asia. Investiţia costat 4,5 miliarde de dolari, a fost începută în 2004 şi a constat în realizarea unui tunel de 76 de km sub apele strâmtorii Bosfor.

tunel-bosfor-tren

2. Banii din casetele de valori ale BCR dispar. Deja sunt mai multe plângeri, fenomenul se amplifică. BCR spune că nu are nici o problemă, cu toate că e greu de crezut. E şi o problemă de siguranţă dar şi de confidenţialitate. Client fiind, vrei ca să nu apari pe filmele camerelor de supraveghere în timp ce scoţi din casetă sute de mii de ceva bani, dar ai vrea ca banca să îţi arate un film cu cei care ţi-au golit caseta. E posibil ca nişte băieţi care au închiriat în trecut o anumită casetă să aibă copie la cheie şi acum, periodic, intră în bancă şi verifică dacă vechea casetă are ceva în ea. Aici banca e cam vinovată, nu spune nimeni să faci film în seif, dar poţi legitima pe cei care intră în el şi poţi cumva bloca accesul doar la caseta unde are respectivul abonament. E simplu, e tehnologie!

3. Şpaga în România a scăzut, odată cu criza. O doamnă procuror de la Buftea se poate cumpăra cu 3.000 de lei şi două cartuşe de ţigări kent 8 scurt. O altă doamnă procuror – de la Parchetului de pe langă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), primea şpăgi de 2.000 până la 5.000 de lei. Uneori se mulţumea şi cu sume mai mici, pentru plata ratelor la un credit – conform DNA. De ce nu se organizează flagrant pentru prinderea persoanelor şi se merge cu interceptări telefonice la judecată?

4. Medicii încă sunt acuzaţi dacă iau bani de la pacienţi. Filmul e simplu, pacientul este bolnav grav, la pat. O intervenţie chirurgicală l-ar putea salva, şi tu, ca rudă, bagi nişte bani în buzunarul doctorului pentru ca să fie bine, să nu fie rău – eşti român. Dacă înainte de a băga banii te duci la DNA şi spui că doctorul ţi-a cerut bani ca să facă operaţia, se face flagrantul şi doctorul este acuzat că a cerut mită. Ce se întâmplă în continuare? E de aşteptat ca medicii să lucreze cam de câţi bani le dă statul salariu, fără să rişte să mai ia bani de la pacienţi. Pacienţii se vor simţi mult mai bine … Sau, se vor muta toţi la privat, şi atunci peste suma pe care o dădeai “şpagă”, mai adaugi şi TVA. Şi primeşti bon fiscal!

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.