stiri pe scurt – 1 ianuarie 2013

Marţi, 1 Ianuarie 2013 | 0 Comentarii

Anul 2013 vine cu scumpiri. Cum altfel se putea, ca orice an care se respectă şi 2013 începe în forţă.

1. Toate produsele pentru care se plătesc accize se vor scumpi. Asta se datorează faptului că pentru anul 2012 accizele au fost calculate pentru un curs de 4,30 lei/euro, iar pentru 2013 calculele se fac la un curs de 4,52 de lei/euro. Nu am înţeles motivaţia pentru care în România, ţară în care moneda oficială este leul, unele taxe impuse de stat se calculează în euro. Din punct de vedere economic e clar că asta ajută statul.

Preţul petrolului nu a crescut în 2012, dar după ne-au obişnuit, companiile care operează la noi nu reflectă în preţul final scăderile ci doar doar creşterile.

Tutunul şi alcoolul se vor scumpi în aceeaşi măsură.

cresteri_pret_accize_2013

2. Energia electrică se scumpeşte de la 1 ianuarie 2013, în principal din cauza majorării de către ANRE a unor tarife reglementate pentru transport. Noile tarife pentru consumatorii casnici le găsiţi aici:

[scribd id=118588265 key=key-9ho8ze5wktrz2w13orp mode=scroll]

3. Impozitele şi taxele locale vor putea creşte cu maxim 16%. Ăsta e procentul maxim, autorităţile locale vor avea posibilitatea să le crească sau nu. Unele localităţi nu pot susţine din venituri propriul aparat birocratic. Mai multe detalii aici. Situaţia a devenit între timp critică şi din cauză că au intervenit cheltuieli uriaşe cu dezăpezirea.

4. Taxa de primă înmatriculare revine. Ordonanţa prin care aceasta era suspendată temporar la solicitatea UE a fost valabilă până la 31 decembrie 2012. Guvernul promite că va analiza situaţia în prima sedinţă din 2013. Asta nu înseamnă că taxa va fi desfiinţată … Ideea e că va urma din nou un scandal cu cei care vor plăti taxa în 2013. Asta în caz că taxa va fi suspendată din nou.

5. Bugetarii nu vor primi tichete de masă nici în 2013, semn că această măsură – luată pe timpul guvernului Boc, este una foarte bună şi actuală.

Aceste scumpiri se fac după nişte mecanisme reglementate şi agreate cu FMI şi UE. Unele au fost anunţate în prima şedinţă de guvern de după alegerile parlamentare. Asta dacă vă ajută la ceva informaţia …

Sursă foto: adevarul.ro

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.