stiri pe scurt – 08 august 2012

Miercuri, 8 August 2012 | 12 Comentarii

1. Americanii au trimis un modul pe planeta Marte. Totul a fost transmis în direct pe www.nasa.gov, imaginile de la centrul de control cât şi cele de la JPL de la Universitatea din California (Caltech) fiind impresionante.

imagine_jpl_caltech_marte

Ce nu am inţeles eu în toată povestea asta sunt:

– de ce sunt necesari atâţia oameni la centrul de control? La un moment dat li s-a dat cuvântul pe rând unora care citeau de pe ecranul aflat în faţa ochilor nişte numere, care păreau a fi nişte date tehnice de pe modul, de genul “tensiunea bateriei”, “capacitatea bateriei”, “curentul consumat de …”, etc. Datele respective nu pot fi văzute de toţi cei interesaţi? Sau pentru a justifica sutele de milioane de dolari cheltuiţi e mai interesant să citească cineva datele …

– datorită distanţei dintre Pământ şi planeta Marte, comunicaţiile au o întârziere de aproximativ 5 minute. Ce anume face operatorul de la sol cu datele şi informaţiile primite dacă drumul dus-întors durează în mod evident 10 de minute?

– ni s-a povestit că la aterizarea pe Marte, pentru încetinirea coborării, s-a utilizat o paraşută. Există atmosferă pe Marte şi erau cunoscute compoziţia şi proprietăţile acesteia în aşa fel încât s-a putut proiecta paraşuta din punct de vedere al materialului utilizat şi al dimensiunilor?

În rest poate fi interesantă toată chestiunea, cu observaţia că în urma analizelor şi a informaţiilor publice ale acestui eveniment se va întări convingerea multora (chiar şi cu probe ştiinţifice, nu doar cu deducţii logice) că aselenizarea a fost o ţeapă.

2. Nişte japonezi dibaci au construit o maşină de sortat fructe (în special roşii) după greutate, aciditate şi conţinutul de zahăr.

Ce nu mi-e clar este de ce roşiile din tăvile de după sortare au aparent dimensiuni comparabile (se pare că sortarea s-a făcut după greutate) şi de ce, dacă e atât de simplu de măsurat conţinutul de zahăr din roşie, nu s-a inventat un aparat care, tot atât de simplu, să măsoare glicemia celor câteva sute de milioane de bolnavi de diabet din întreaga lume.

milioane_bolnavi_de_diabet

3. Vremea continuă să ne surprindă. Ieri, 7 august 2012, a fost cea mai căduroasă zi din ultimii ani. Temperaturile au depăşit – în unele localităţi din sudul ţării, 42 de grade la umbră. Personal nu îmi aduc aminte de asemenea călduri.

12 comentarii la “stiri pe scurt – 08 august 2012

 1. Ovidiu a comentat:

  legat de Curiosity am gasit explicatia asta legata de modul in care a fost gandita “amartizarea” http://www.wimp.com/rovercuriosity/
  Conceptul in sine mi se pare plauzibil si se pare ca de data asta NASA nu mai lasa prea mult loc de speculatii in ceea ce priveste veridicitatea actiunii.

  Mai mult PR din partea organizatiei americane.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 2. ala rau a comentat:

  Om rau daca n-ai nici o treaba nu mai scrie prostii…ce intrebare stupida e asta?
  ??
  “datorită distanţei dintre Pământ şi planeta Marte, comunicaţiile au o întârziere de aproximativ 5 minute. Ce anume face operatorul de la sol cu datele şi informaţiile primite dacă drumul dus-întors durează în mod evident 10 de minute?”
  Nu crezi ca informatiile alea sunt necesare PUR SI SIMPLU pentru a supraveghea starea sistemului. DAAAA e greu..Aia au acolo multe sisteme redundante. Cu siguranta vor sa monitorizeze parametrii Makes senese..dar ce sa faci pt unii e greu…

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Vezi că pe net sunt chestii mult mai uşoare, pe care în mod cert le pricepi. De comentat comentezi, dar nu aici. Ca să poţi comenta, ai nevoie de ceva cunoştinţe şi, foarte important, să înţelegi despre ce se face vorbire în text. Dacă singurele tale experienţe în viaţă sunt legate de Google, Youtube, telefon mobil şi Counter Strike, e imposibil să poţi exprima un punct de vedere pertinent. Dacă eşti mai în vârstă şi doar atăta poţi, e nasol – ai trăit de pomană. Te chinui … nu mai citi ce scriu. Pa !

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. ala rau a comentat:

  ” de ce, …, nu s-a inventat un aparat care, tot atât de simplu, să măsoare glicemia ”

  S-a inventat si e si folosit. pe baza indicatiei de pe ecran alde looserul stie sa-si faca injectia cu insulina.
  Cauta pe net ~~glucometru

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Ador cretinii ! Si pe tine te ador ! Masurarea conţinutul de zahăr în roşie – în instalaţia din film, se face fără prelevare de fluid, aşa cum NU se întâmplă la glucometre, cretinule care eşti tu cretin.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. ala rau a comentat:

   din fericire chiar fac software pentru sisteme fail-safe folosite si in aerospace. Cred ca tu esti cel neavizat si comentariile tale sunt total atehnice. Intoarece-te la politica ca acolo faceai mai bine

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  3. omrau.ro Post author a comentat:

   Prietene, esti pe langa .. daca softul pe care-l faci e la fel, e nasol !

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Gelu a comentat:

  Nu trebuie uitata nici misiunea din 2004-2010 cu roverul Spirit, MER-A, unde putem gasi pe site la NASA o intreaga galerie foto.
  Am doar doua curiozitati legate de aceste misiuni:
  – de ce sunt scoase toate datele EXIF din foto ?
  – robotul pare oarecum foarte expus, avand in vedere tehnologia de astazi. Mai toate sistemele “vitale” sunt expuse in exterior (in foto se vede clar cum toate circuitele de alimentare solara nu sunt carenate in niciunfel)

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 5. Gelu a comentat:

  “Masurarea conţinutul de zahăr în roşie – în instalaţia din film, se face fără prelevare de fluid, aşa cum NU se întâmplă la glucometre, cretinule care eşti tu cretin.”
  Imi permit sa te corectez omrau, bineinteles din ce am citit si nu din propria experienta. Exista mai nou glucometre care pot masura glicemia fara intepatura, optic exact ca in filmulet.
  “Spectroscopie, undele de lumina recepteaza vibratii mici in moleculele care au rolul de a mentine unite celulele cu glucoza.”

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Nu exista nimic comercial. Daca ai un link te rog sa-l pui aici ! Ma intereseaza subiectul si am citit sute de articole si patente pe aceasta tema – dar nu e cazul sa detaliez aici prea mult.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.