statul de drept

Vineri, 4 Iulie 2014 | 0 Comentarii

La 2 ani de la procedura eşuată de suspendare a preşedintelui din anul 2012, Elena Udrea l-a invitat pe Traian Băsescu la Parlament. Pentru o şedinţă jubiliară. Din declaraţiile făcute de preşedinte la această şezătoare, se pot desprinde unele extrem de interesante. De exemplu:

1. Presa băsistă este bună, cealaltă este rea.

Deci aş aminti totuşi că, dincolo de cele rele ce le-am spus, că în vara anului 2012, deşi atmosfera era copleşitoare, au fost două structuri de presă care au rămas verticale în apărarea statului de drept, mă refer la Evenimentul zilei şi la B1, cărora astăzi – este prima dată când o fac şi o fac public – le sunt recunoscător că, prin ziariştii lor, prin cei pe care i-au invitat n-au ezitat în vara anului 2012, deşi era o presiune formidabilă, dar nu au ezitat să apere statul de drept, sigur, prin ziariştii lor şi prin invitaţi. Vreau să fie foarte clar, nu exclud şi n-am discutat niciodată cu oamenii de la aceste structuri de presă de atunci şi până acum să am o legătură specială. Ce este îmbucurător este că, între timp, au mai apărut organisme de presă care încearcă să protejeze statul de drept şi să reacţioneze la abuzurile împotriva statului de drept.

Şi pe vremea lui Adrian Năstase (care a fost doar prim-ministru) era la fel – presa care era cu puterea era bună, cealată nu.

2. Guvernul este al preşedintelui.

Din zece ani, doar trei ani am avut un guvern al meu, șapte ani a fost o luptă cu guvernele care voiau orice numai reformă nu.

Încă o dovadă că nu a înteles nimic din modul cum trebuie să funcţioneze ţara asta. Pe vremea lui Boc, Traian Băsescu era şi preşedinte şi prim-ministru. Doar un singur exemplu: anunţul cu tăierea salariile şi pensiilor a fost făcut de preşedinte, care nu are – conform constituţiei pe care o tot flutură, absolut nici o atribuţie în această direcţie.

3. Guvernele au încheiat contracte cu clauze de confidenţialitate.

Toate guvernele s-au ascuns sub clauze de confidenţialitate pe chestiuni vitale pentru populaţie. Spre exemplu, cedarea exploatării resurselor de petrol şi gaze ale României.

Şi în perioada în care a avut un guvern al lui s-au întâmplat contracte cu clauze de confidenţialitate. Nu am văzut să fi sesizat ceva la acel moment. Nu e târziu nici acum.

Dacă guvernele au greşit, nu era de datoria ta să semnalezi aceste ilegalităţi către Parchet şi DNA? Preţurile la gaze au crescut într-un ritm nesimţit, chiar în perioada de 9 ani când Traian Băsescu a fost preşedinte, inclusiv în cei trei ani în care a avut şi guvernul. Nu am văzut explicaţii, doar nişte afirmaţii!

4. Guvernele abuzează de ordonanţe de urgenţă.

Statul este primul care trebuie să respecte legea. Individului este uşor să-i aplici legea, să-l faci să o respecte prin mijloacele de coerciţie pe care statul le are. Ce te faci, însă, când statul însuşi nu respectă legile statului român, în cazul nostru? Şi aici avem destule abuzuri. M-aş referi, spre exemplu, la abuzul de ordonanţe de urgenţă care modifică legi, pentru că însuşi statul, însuşi Guvernul, însuşi Parlamentul nu vrea să le respecte, ca să nu mai vorbim de legile care au metodologii de aplicare sau regulamente de aplicare a legii şi care introduc un hăţiş birocratic, care nu face nimic altceva decât să stimuleze corupţia şi birocraţia.

Observaţia este corectă, mai ales dacă ne gândim la guvernul condus de Emil Boc şi de parlamentul controlat la acea vreme de PDL. Atunci s-au adoptat prin asumarea răspunderii o mulţime de legi, inclusiv legi organice, aşa cum este Legea Educaţiei Naţionale.

basescu-statul-de-drept

La dreapta preşedintelui, la masa festivă de ieri, a stat Cristian Diaconescu. Cristi a fost ministru de externe, membru PSD, membru UNPR şi membru cam pe unde a fost nevoie. Omul potrivit la locul potrivit, un om maleabil care face ceea ce i se spune.

Sursa: evz.ro

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.