statii de transformare pe internet

Sâmbătă, 24 Mai 2014 | 2 Comentarii

Când legi toate echipamentele la Internet, te poţi aştepta să păţeşti nişte lucruri normale. Mai precis ca hackerii să se joace cu întrerupătoarele dintr-o staţie de transformare sau cu vanele acţionate electric dintr-o staţie de alimentare cu apă potabilă a minunatului tău oraş.

În film se mai relatează un incident din 2013, în care nişte băieţi cu puşca au luat la ţintă întrerupătoarele şi transformatoarele dintre staţie fără personal. Nu au durat mult reparaţile, doar vreo câteva luni.

comanda-de-la-distanta

Totul e la un click distanţă. Toate au şi avantaje şi dezavantaje. Dacă vrei costuri de exploatare mai mici, legi totul la Internet şi comanzi zeci de echipamente dintr-un punct central. Dacă nu eşti singurul care poate da comenzile, e bine să rezolvi cumva lucrurile, înainte ca nişte băieţi cu mult timp liber să provoace daune. Gândiţi doar că vanele de siguranţă ale unui baraj se pot deschide de pe net şi soluţia tehnică la interfaţa de comunicaţie este extrem de proastă şi cineva, odihnit, se joacă într-o seară cu butoanele … Nu trebuie decât un singur click!

2 comentarii la “statii de transformare pe internet

 1. Andrei a comentat:

  Nu exista baraje, vane si intrerupatoare legate la internet … Pentru comunicatii se folosesc linii fizice proprii care de exemplu pentru un agregat hidro fac legatura cu DIspeceratul Energetic Teritorial de unde pleaca la cel national. Si peste tot exista personal in tura, inca…

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Tu vorbesti de ce exista la noi. In film se vorbea despre cum se intampla lucrurile in Vest. Nu am informatii certe, dar sunt convins ca si in Romania exista la unele companii intrerupatoare care sunt comandate de calculatoare legate la Internet. Si protectii digitale care au port WAN si adresa IP sunt si la noi de vreo 10 ani. De aici, prin router ajungi in Internet.

   Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.