simulare bacalaureat 2014

Luni, 3 Martie 2014 | 6 Comentarii

Astăzi a avut loc proba de limba română la simularea pentru Bacalureat. Examenul a fost susţinut de elevii de clasa a 11-a şi a 12-a, cei care se pregătesc pentru examenul din 2014. Acestea au fost subiectele:

subiecte-limba-literatura-romana-1

subiecte-limba-literatura-romana-2

Recunosc că am o vârstă, am făcut şcoală pe vremea când încă se făcea carte, dar nici acum nu am înţeles de ce a trebuit să învăţ pe de rost zeci de poezii, de ce a trebuit să “comentez” diverse poveşti şi povestiri ale diveşilor poeţi mai mult sau mai puţin naţionali. Nu am găsit utilitatea acestor chinuri în cei mai bine de 35 de ani trecuţi de la perioada respectivă … Nu mi-a folosit nicăieri faptul că am comentat poezia nu ştiu care, că mi-am stors creierii pentru a găsi un răspuns la întrebarea cretină “În ce stare se afla poetul când a scris aceste versuri?” sau, una şi mai şi, “Ce a vrut să spună autorul?”. De obicei poetul era beat în momentul în care scria versurile (pentru că la vremea respectivă nu funcţiona încă nimeni pe iarbă), iar autorul a vrut să spună fix ceea ce a spus şi nimic în plus. Îmi amintesc faptul că se ajungea foarte uşor ca de la câteva rânduri scrise de autor să debităm şi câteva pagini de răspuns la întrebarea … “Ce a vrut să spună autorul?”.

Dacă ne uităm la subiectele de astăzi vedem aşa:

– mai multe cerinte pe baza unui fragment din “Somnoroasa aventura” de Teodor Mazilu;
– un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre “importanta calatoriilor in formarea personalitatii tinerilor”;
– un eseu despre un text narativ apartinand lui Liviu Rebreanu.

Cine dracu este Teodor Mazilu şi de ce trebuie eu să ştiu despre existenţa lui? Eu nu spun că nu este în manual, dar dacă este ce caută el acolo? Câţi dintre profesorii universitari din acest moment au auzit despre acest personaj? La subiectul 2 se aberează copios, probabil că baremul implică utilizarea anumitor cuvinte cheie … deci tot învăţare pe de rost este. Subiectul 3 implică să ştii pe de rost un text narativ de Liviu Rebreanu … la ce anume îţi foloseşte asta?

Câţi dintre cei care au terminat liceul acum peste 3 ani sunt în stare să rezolve corect subiectele din acest an de la simulare? Dacă examenul de Bacalaureat ar reprezenta ceva, ar trebui ca măcar 90% dintre cei care l-au luat în anul n să îl ia şi în anul n+3, fără nici o dificultate. Repet, dacă examenul ar măsura şi altceva înafară de capacitatea de a memora ceva.

Nu spun că nu trebuie învăţată limba maternă. Dar am serioase rezerve asupra potenţialului educativ al practicilor prin care se încearcă această învăţare. Şi în mod sigur ceva nu e în regulă, dacă nu pot găsi nici o utilitate acelor ani în care învăţam pe de rost sute şi mii de versuri, zeci de pagini de texte şi altele similare.

Are cineva soluţii pentru a schimba ceva?

Sursa: hotnews.ro

6 comentarii la “simulare bacalaureat 2014

 1. Andrei a comentat:

  Cine ar putea convinge toti profesorii de limba romana sa isi schimbe metodele de predare/evaluare, cand acele metode de predare/evaluare sunt folosite in multe tari europene, 2 exemple personale:
  1.Ca si parte a studiului limbii daneze, am asistat la niste ore de limba daneza la o scoala publica, clasa a 9-a, inaintea examenului de “Capacitate” danez. In afara de o biografie a autorului la inceputul orei, restul orei a decurs exact ca si orele de limba romana din liceu: recitat din memorie , cautat intelesul ascuns la versurilor, multe multe pareri scoase din burta, ghicitul figurilor de stil, profesorul “deranja” cate un elev ce avea alte ocupatii etc. Examenul mai sus mentionat este picat pe capete de elevi, toti se lamenteaza, ca si in Romania, pe seama rezultatelor etc.
  2. Din discutiile ce le-am avut cu un profesor de limba germana dintr-un liceu german ( preda germana strainilor de la universitate), am aflat ca si acolo elevii primesc ca si teme acasa: comentarii, eseuri etc, probabil orele de germana decurgand simiar celor din Romania.

  Iti place comentariul? Thumb up 3 Thumb down 0

  Răspunde
 2. omrau.ro Post author a comentat:

  Faptul ca se procedeaza similar si in alte tari nu inseamna deloc ca este corect. Educatia trebuie sa evolueze sincron cu societatea. Oricum, chestia cu comentariile care ajung la 4 pagini pe un text de 3 fraze e naucitoare. Ce a vrut sa spuna poetul? Adica poetul e cretin si nu a fost in stare sa scrie exact ceea ce a vrut, si vii tu mare om si extragi din ce a scris el ceea ce a vrut sa comunice el de fapt.

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

  Răspunde
 3. marco a comentat:

  Eu as prefera sa se faca gramatica si in liceu, cred ca ar fi semnificativ mai utila. Putin sunt cei din ultimele generatii care “mai stie sa vorbeste romaneste”.

  Comentariu bun. Thumb up 5 Thumb down 0

  Răspunde
 4. Simina a comentat:

  De fiecare dată, când citesc despre lucruri pe care le înveți și nu îți folosesc, îmi amintesc despre cum am rămas corijentă la desen (studiind chimie-biologie), despre cum am luat 2 în teză pentru că, am îndrăznit să afirm că Eminescu a murit de sifilis și alte lucruri asemănătoare. Da! Eu ma fost un copil rebel! Nu profesorii aveau o problemă cu acceptarea realității sau a propriului mod de gândire. Și da. M-am izbit toată viață de faptul că nu știu să desenez frumos, spre exemplu. Oriunde merg, prima oară, sunt pusă să fac un desen grozav și să ridic viața personală a lui Eminescu în slăvi! Cum spuneam… Am fost un copil rebel! 🙂

  Comentariu bun. Thumb up 6 Thumb down 0

  Răspunde
 5. Ovidiu a comentat:

  raspunsul la intrebarea generala: de ce sa fac eseuri pe diverse teme se gaseste in Nota!

  Din punctul meu de vedere nu cerinta de a scrie liber un eseu, folosindu-ti logica si argumentand ideile, este rea; ci nivelul cerut elevilor. Daca nu atingi anumite idei “general valabile” emise de diversi critici, nu este valid argumentul , in opinia majoritatii profesorilor. Ceea ce duce , cum bine zice omrau, la invatare mecanica.

  Dar, poate nu toti profesorii gandesc la fel …

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.