salina de suprafata

Miercuri, 29 Februarie 2012 | 0 Comentarii

Aerosolii cu conţinut de sare au fost şi sunt folosiţi pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii. Plimbările pe malul mării în zorii zilei fac mult bine celor care suferă de astm de exemplu. Briza mării conţine o cantitate mare de vapori de apă sărată. Aceleaşi cure cu aerosoli săraţi se pot face şi în salinele de adâncime.

Un om a avut ideea de a lua bucăţi mari de sare din salină şi să le lipească pentru a forma o cameră. Inutil de spus că nu a fost primul care a avut o asemena idee – după cum scrie chiar în brevet. Dacă în cameră evapori nişte apă, se formează un microclimat comparabil cu cel din salina de adâncime. De la idee şi până la invenţie nu a fost decât un pas. Un pas mic dacă e vorba despre OSIM. Motorul cu apă brevetat la OSIM era complex comparativ cu ce s-a brevetat în acest caz.

După cum se menţionează şi pe site-ul “inventatorului”:

Prima salina terapeutica de suprafata din lume a fost inventata de Nelu Stefan Roman, in 2005, la Targu Mures (brand si brevet OSIM nr. 11a/2005). Brevetul certifica valoarea terapeutica a salinei de suprafata asupra maladiilor respiratorii, fiind singura care trateaza pacientii in mod stiintific.

Aveţi mai jos brevetul de invenţie:

[scribd id=81388442 key=key-t8k3frqwbe3de3ipvkh mode=list]

Va miră să aflaţi că brevetul a obţinut trei premii la saloanele de invenţii ? La pagina 3 pe rândul 19 apare a aberaţie tehnică: “invenţia permite realizarea la dimensiuni oricât de mari …”. Deci înţelegem că folosind procedeul descris în invenţie putem construi o cameră de 100m (L) x 100m (l) x 10m (H) ? Ce pregătire are examinatorul ? Dar preşedintele comisiei de examinare ?

Sunt mai multe saline de acest tip în funcţiune aiurea prin ţară, fără nici o legătură cu “inventatorul” nostru. Un exemplu este cea din Craiova:

salina craiova

Afacerea a fost pusă la punct după nişte vizite de informare:

Doi craioveni au pus bazele unui bussines profitabil cu scop terapeutic denumit „Salina de acasa“. Economista Nina Calceriu si farmacista Cosmin Budulean au transformat o incapere din centrul Baniei, cu o suprafata de 70 metri, intr-o salina moderna. „Ideea ne-a venit asta-toamna. Eu avand un copil mic cu probleme respiratorii m-am gandit cat de folositoare ar fi o astfel de salina in Craiova. I-am propus afacerea asociatului meu Cosmin Budulean si ne-am apucat de treaba. Am fost in tara sa vizitam si alte saline de suprafata, apoi am trecut la amenajare. Am adus 30 de tone de sare“, povesteste Nina Calceriu.

Nina recunoaşte că a fost să vadă cum au făcut alţii. Or fi fost şi la inventator la furat idei ? Am totuşi o curiozitate: la ce interval de timp înlocuiesc televizoarele de pe pereţi ? Electronica nu face casă bună cu vaporii salini …

Până la urmă la ce ajută brevetul de la OSIM ?

Surse: www.osim.ro, www.adevarul.ro

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.