salariile din educatie in pericol

Vineri, 7 Februarie 2014 | 0 Comentarii

Subfinanţarea sistemului de învăţământ din România începe să producă efecte. Una dintre cele mai vechi universităţi, respectiv Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, are serioase probleme financiare. Problemele vin, în principal, de la modul de finanţare şi, secundar, de la scăderea dramatică a natalităţii înregistrate dupa anii 90.

Conform datelor puse la dispoziţie de către sindicatul UNIO de la UAIC, în 2008 existau la nivelul întregii universităţi 1.800 de norme, iar la începutul lui 2013 existau 1790. Asta în condiţiile în care universitatea avea în 2008 41.000 de studenţi, iar acum trece cu puţin de 25.000.monitorul.ro

salvati-educatia

Ideea e simplă: de la 41.000 de studenţi s-a ajuns la 25.000 în condiţiile în care numărul de cadre didactice (respectiv de norme) a cam rămas acelaşi. Deocamdată nu s-au plătit orele din normele de plata cu ora (orele care nu încap în normele de bază se pun în posturi vacante şi sunt susţinute în regim de plata cu ora).

Urmează şi alte universităţi, şi nu este o problemă de “dacă” ci doar de “când”. Iar intervalul de timp nu cred că este mai mare de 12 luni, dacă lucrurile nu se schimbă cumva.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.