sa punem mobila pe foc

Joi, 9 Mai 2013 | 7 Comentarii

Citesc o ştire halucinantă. Ea ne spune că primăria Suceava va plăti apa caldă furnizată locuitorilor acestui minunat oraş plătind facturile la EON cu bani provenind din vânzarea unui teren:

Furnizarea apei calde în municipiul Suceava va putea fi asigurată în această perioadă ca urmare a vânzării terenului de sub viitoarea centrală termică firmei Bioenergy Suceava, sucursală a Adrem Invest.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a precizat că odată cu semnarea contractului de vânzare cumpărare a celor 57.734 mp de teren din lunca Sucevei, în conturile municipalităţii sucevene au ajuns aproape 1,4 milioane de lei (14 miliarde de lei vechi).

„Banii au fost viraţi astăzi în conturile Termica, pentru plata parţială a datoriilor la E.ON, pentru gaz metan şi electricitate”, a precizat Ion Lungu.

Asta echivalează cu pusul mobilei pe foc, pentru a te încălzi iarna. Superb şi atât de românesc!

lemn_foc

Articolul se încheie cu o speranţă: “Edilul sucevean consideră că lucrările la noua centrală merg foarte bine şi sunt şanse ca aceasta să fie funcţională până la data de 9 noiembrie 2013.”

Eu zic că sigur-sigur în 6 luni o firmă de apartament va construi o centrală capabilă să furnizeze căldură unui oraş cu 100.000 de locuitori. Trebuie să reţinem că proiectul presupune ca centrala să folosească surse neconvenţionale – salcie energetică şi altele similare.

Experimente cu centrale pe rumeguş au mai făcut şi alţii. Atunci era vorba despre oraşul-staţiune Vatra Dornei.

P.S. Cei care locuiţi în Suceava şi nu aveţi montată centrală de apartament, e cazul să vă grăbiţi şi să o montaţi în această vară.

Sursa: www.monitorulsv.ro

7 comentarii la “sa punem mobila pe foc

 1. Blankpage27 a comentat:

  Putem vorbi la nesfârșit despre subiectul “noua centrala a Sucevei”. De exemplu s-a vehiculat la nesfârșit prin ziare de către preaiubitul edil prețul foarte mic al gigacaloriei la gardul centralei (116 ron parca). Nicăieri nu s-a specificat ca prețul plătit de consumatori va fi mult mai mare decât cel actual dupa ce se adaugă cheltuielile de transport. Apropo, am înțeles ca se negociază ca și transportul sa fie gestionat tot de băieții deștepți care vor produce energie termica. Important e ca pentru următorii 30 de ani vom avea o firma (de apartament) care ne va goli buzunarele.

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Ai o solutie simpla: centrala de apartament. E si asta un mod de a protesta dar si un mod in care vei avea confortul pe care ti-l permiti. Oricum, pierderile pe conductele de transport sunt mai mari de 40% in Suceava – vezi iarna cum e asfaltul cu ochii beliti la soare prin locurile prin care trec conductele (iar in rest zapada e de 1 metru grosime), asa incat e greu de crezut ca fara subventie va fi mai ieftin de incalzit un apartament centralizat decat cu centrala proprie.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. crispus a comentat:

  Mie mi se pare foarte mic pretul pe mp (~6 euro). E asa ieftin terenul prin zona?

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 3. Spetcu a comentat:

  Ieri am dus caloriferele la fier vechi. Centrala deja e montată. Săptămâna viitoare probele şi adio Termica

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 4. Rebreanu a comentat:

  Centralele de apartament vor continua sa fie cea mai buna alegere, dar nu la infinit.
  In sensul ca deja se vehicula recent prin presa idea introducerii unei taxe de poluare per centrala, platibila de fiecare posesor (taxa pe fumuri de pe vremea fanariotilor).

  Asta venea cumva sa incurajeze centralele de bloc sau CET-urile colective…

  Idea in teorie e tot pe acolo cu taxa de poluare auto : poluezi -> platesti…

  SI stim cu totii ce a ajuns sa fie aceasta taxa / timbru verde : un mod de a jupui lumea!

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Idei cretine au avut multi. O centrala de bloc/cartier/apartament consuma suma tuturor resurselor utilizate de centralele individuale ale apartamentelor respective plus pierderile pe transport. Asa incat o taxa de poluare pe metrul cub de gaz costa la fel si pentru un apartament si pentru un metru cub consumat intr-o centrala de bloc/cartier/apartament. Deci nu se pune! Cu observatia ca, din cauza randamentului net superior, o centrala de apartament va consuma mai putin fiindca nu am pierderile pe sistemul de transport.

   Deci chestia asta e un fel de muci aruncati pe jos … unii cred ca-i lantisor de aur. 🙂

   Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.