sa intoarcem armele

Sâmbătă, 23 August 2014 | 2 Comentarii

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la momentul în care ţara noastră s-a alăturat Naţiunilor Unite la 23 august 1944, zi decisivă pentru cursul istoriei României.

În acest moment aniversar se cuvine să evocăm odată în plus rolul personal al Majestăţii Sale Regele Mihai I al României care în acel ceas de cumpănă, în calitate de şef al statului, și-a asumat responsabilităţi uriaşe dovedind curaj, determinare şi responsabilitate faţă de destinul ţării.

Mesajul personal lansat către toţi românii de Majestatea Sa acum 70 de ani a întrunit din primul moment asentimentul întregului popor, în timp ce eroica armată română, în integralitatea sa, a făcut din prima clipă dovada că este gata să-şi verse sângele pentru ţară. În acel moment, prin intervenţia sa, Suveranul a creat premisele pentru reîntregirea hotarului de vest şi a reuşit să prevină transformarea României în câmp de război. În acelaşi timp, acţiunea hotărâtă a ţării noastre a contribuit la scurtarea semnificativă a războiului, scutind de imense suferinţe toate popoarele Europei.

De-a lungul timpului, adevărata semnificaţie a evenimentelor de la 23 august 1944 a fost mult denaturată. Aşa cum este știut, regimul totalitar comunist a oferit o falsă versiune despre acest moment şi de aceea adresez acum o chemare către toţi cei interesaţi de istorie să îşi aducă contribuţia la recuperarea adevărului despre evenimentele de acum 70 de ani. Depinde de noi toţi ca fiecare dintre cetățenii români să cunoască importanţa unui demers care a salvat România dintr-o situaţie ce ar fi putut avea consecinţe dezastruoase.

În contextul unor ani extrem de dificili pentru România şi pentru întreaga Europă, într-un moment în care geografia aşezase ţara noastră în mijlocul luptei dintre marile totalitarisme ale secolului XX, cel nazist şi cel comunist, Majestatea Sa Regele Mihai I rămâne în istoria noastră un reper al luptei pentru libertate şi pentru democraţie. Devenind imediat după 23 august 1944 un simbol al luptei împotriva comunizării ţării, continuând mai apoi, din exil, eforturile pentru eliberarea României, având după 1989 o contribuţie de anvergură la democratizarea României şi la integrarea sa euro-atlantică, Majestatea Sa Regele, reprezintă şi astăzi un reper moral şi o personalitate unificatoare a poporului român. – sursa

regele-mihai

Eu când am făcut şcoală, comuniştii mi-au spus că actul de la 23 August 1944 a fost unul de un curaj extrem, momentul în care România a întors armele împotriva Germaniei naziste. Aceeaşi Germanie, nazistă, lângă care luptase până pe 22 August 1944.

Poate explica cineva astăzi, coerent, cum a fost treaba atunci? Şi de ce întoarcerea armelor împotriva unui aliat până mai ieri e o chestie de laudă? Gestul în sine mi se pare de o laşitate extremă … adică luptăm în aceleaşi tranşee şi, la un moment dat, îmi vine în cap să nu mai lupt cu tine, ci să trec de partea celor împotriva cărora luptam cu tine împreună. După definiţia de dicţionar asta se numeşte trădare.

TRĂDÁ, trădez, vb. I. 1. Tranz. A înșela în mod voit și perfid încrederea cuiva, săvârșind acte care îi sunt potrivnice, pactizând cu dușmanul etc. ♦ A fi neloial față de cineva sau de ceva

Deci cum?

2 comentarii la “sa intoarcem armele

  1. Sorin Chihaia a comentat:

    Curaj extrem? Da curaj extrem ca aveam in coasta noastra rusii care oricum au venit peste noi si au luat tot ce au putut. Nu prea aveam de ales in acea perioada. Armata rusa deja invadase nord-estul deci ori ne calcau in picioare ori treceam de partea lor. A fost o decizie de moment, buna sau proasta? Normal ca a fost gresita, atatia ani am avut instaurat regimul comunist, dar curiozitatea mea e alta. Oare unde era Romania acum daca Hitler castiga razboiul? Tiganii cu siguranta erau deportati iar asta era un lucru bun. 😀

    Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

    Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.