rusia suspenda sistemul gps

Miercuri, 14 Mai 2014 | 0 Comentarii

În contextul conflictului deschis dintre Rusia şi Ucraina, oficialii ruşi au făcut nişte anunţuri privind sancţiunile pe care le vor impune americanilor, ca răspuns la sancţiunile SUA şi UE împotriva Rusiei. Textul (aşa cum a fost el înţeles de ziarişi) zice aşa:

Potrivit lui Rogozin, Moscova urmează să suspende, din iunie, sistemul GPS american pe teritoriul Rusiei, urmând să lanseze negocieri cu SUA pentru instalarea sistemului rus de geolocalizare, Glonass, pe teritoriul american. Rogozin a avertizat că, dacă nu se va ajunge la un acord până în septembrie, sistemul GPS american va fi oprit definitiv pe teritoriul Rusiei.

Ceea ce tradus, înseamnă că ruşi vor “suspenda” sistemul GPS pe teritoriul Rusiei. Cum anume se poate face asta, din moment ce sistemul GPS utilizează un sistem de sateliţi care emit semnale radio spre sol? Pentru a realiza o asemenea grozăvie – suspendarea sistemului GPS în Rusia, este necesar ca semnalul să fie bruiat de la sol sau, cine ştie, poate Rusia are un leac chiar în cer, printr-un sistem de sateliţi care emit semnale în fix aceeaşi bandă cu sistemul GPS, caz în care receptorul de la sol va fi derutat.

Ce poate opri Rusia din sistemul GPS sunt staţiile de sol (dacă există) care asigură semnalul necesar pentru receptoarele GPS diferenţiale. Dar astea sunt utilizate inclusiv de topografii ruşi, gratuit. De ce a-i face aşa ceva?

gps-diferential

Nişte concluzii simple:

– Sistemul GPS şi, în general, sistemele de poziţionare, sunt foarte uşor de perturbat – inclusiv cu sisteme construite de amatori
Încercarea UE de a-şi construi propriul sistem de poziţionare este legitimă
– Apelarea excesivă la facilităţi civile şi militare care utilizează comunicaţiile radio este o strategie greşită, mai ales în caz de conflict
– SUA au renunţat la a mai lansa sateliţii cu rachetele proprii, lucru care se dovedeşte a fi o eroare strategică gravă

Sursa: mediafax.ro

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.