Router Wireless TP-LINK M5350 – 3G portabil

Vineri, 13 Martie 2015 | 4 Comentarii

Dacă aveţi nevoie de o conexiune de date mobilă, şi echipamentul pe care îl utilizaţi – o tabletă sau un laptop, nu dispune de conexiune 3G, cum anume procedaţi? Sau, mergeţi cu un prieten sau mai mulţi într-o locaţie în care nu există conexiune Wifi, ci doar semnal 3G de la telefonia mobilă. Toţi prietenii au laptop şi ar nevoie să navigheze pe Internet. Cum procedăm?

Soluţia la aşa o problemă este un router wireless 3G portabil. Există mai multe variante pe piaţă, eu m-am oprit la modelul TP-LINK M5350, din cauza experienţelor anterioare pozitive avute cu acest brand. Nu am rămas dezamăgit nici de această dată. Caracteristicile tehnice sunt prezentate simplu şi clar, echipamentul permiţând montarea unei cartele SIM standard. Există şi un slot de card Micro SD care permite citirea unui card de cel mult 32GB prin intermediul cablului USB, direct pe calculator (ca orice cititior de memorie).

Alimentarea se face dintr-o baterie, dar modenul funcţionează şi fără aceasta sau cu ea complet descărcată, dacă este conectat la un încărcător clasic de telefon cu conector Micro USB.

m5350-intern-baterie

La început M5350 trebuie configurat, obligatoriu doar pentru partea de conexiune Wi-Fi (canal, criptare, parolă de conectare) şi partea de server DHCP.

m5350-configurare-1

Pentru DHCP eu am ales să pun ca servere DNS cele de la Google, respectiv 8.8.8.8 şi 8.8.4.4, pentru mai multă comoditate şi pentru a nu depinde de serverele furnizorului.

m5350-configurare-2

Odată rezolvate configurările, se introduce o cartelă SIM de date şi … gata. O surpriză extrem de plăcută este aceea că modem-ul ştie singur să se configureze, indiferent de cartela introdusă. Eu am făcut probe cu Digi, Orange şi Vodafone şi totul a funcţionat perfect, fără nici o modificare de setări.

m5350-digi

m5350-orange

m5350-vodafone

Pe afişorul dispozitivului se observă nişte detalii, importante sunt vitezele de upload şi de download, dar şi traficul total cumulat – în cazul în care traficul este limitat (şi în general este) se poate vedea cât s-a consumat.

Dispozitivul permite conectarea a maximum 10 clienţi pe Wi-Fi, numărul acestora fiind afişat pe ecran într-un cerculeţ, lângă textul “WiFi”. Dacă nu există diponibilă conexiune 3G, modem-ul comută automat pe 2G, cu dezavantajul unei viteze mult mai mici.

Ca performanţe, limitările sunt date strict de reţeaua de telefonie mobilă, în locurile în care am testat eu – urban, cu semnal de minim 80%, vitezele au fost mulţumitoare, respectiv undeva între 2 şi 6Mbps download şi 0,1 şi 1Mbps upload. Ca şi experienţă utilizator, se poate vedea un clip pe Youtube cu o calitate de 480p (merge şi 720 sau 1080, dar durează până se bufferează datele), se poate urmări un program TV Live pe Seenow. În funcţie de momentul zilei pot apărea întreruperi ale conexiunii, datorate în special supraîncărcării reţelei.

Modem-ul ştie să conserve puterea din baterie, din momentul în care ultimul client Wi-Fi s-a deconectat se poate seta un timp în care intră în stand-by. Pentru a readuce modem-ul în stare de funcţionare şi apasă scurt pe singurul buton de pe carcasă. Durata de viaţă a bateriei interne este undeva între 6 şi 8 ore funcţionare continuă, depinzând de modul de utilizare şi de cantitatea de trafic vehiculată. Oricum, pentru utilizare mai îndelungată e de preferat alimentarea de la priză, prin adaptor.

Foarte interesant este că se poate monta într-o maşină (chiar şi de taxi, de ce nu), moment în care toţi ocupanţii beneficiază de conexiune de date.

Dacă viteza 3G nu vă satisface, TP-LINK are în portofoliu şi un router Wi-Fi 4G portabil, TP-LINK M7350. Preţul este mai mare, dublu faţă de M5350, dar vitezele oferite de 4G pot face diferenţa în cazul în care sunt necesare transferuri pentru aplicaţii mai complexe.

4 comentarii la “Router Wireless TP-LINK M5350 – 3G portabil

 1. AvatarGicu Cazangiu a comentat:

  In banii astia era bine sa puna un acumulator care sa tina macar cat la un iWatch. Desi 18 ore e inca la limita penibilului. Nu inteleg cum s-a ajuns in halul asta in domeniul dispozitivelor mobile.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   La cat e de mic, tine foarte bine bateria. Vrei mai mult, ii pui o baterie externa – cu o baterie de 8000mAh merge 24 de ore.

  2. AvatarGicu Cazangiu a comentat:

   6 ore e bine? Pai am inteles acum in sfarsit de ce producatorii pot sa ne bage pe gat deviceuri din ce in ce mai proaste! Pentru ca consumatorul zice ca e bine si 6 ore! Se pare ca nimeni nu isi mai aduce aminte de vremurile cand primele telefoane gsm de nokia de exemplu trebuiau incarcate odata pe saptamana. De 15 ani incoace surprinzator pretentiile scad si scad si scad. Peste 10 ani va trebui sa tinem telefonul legat la bricheta tot timpul ca sa nu dea in 5 minute power off!

  3. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Asta e modem, nu telefon mobil. O utilizare de 6 ore mi se pare rezonabila in context. Daca vrei mai mult, trebuie baterie mare si grea – prefer un dispozitiv mai mic, iar daca trebuie autonomie mai mare il bagi in priza sau cari cu tine o baterie externa de 8000 mAh si ai 24 de ore. Ideea e simpla, tine de greutatea dispozitivului. Nu, nu as fi vrut un modem cu baterie integrata de 10Ah care sa cantareasca 800g pe care sa le car tot timpul.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.