rotld schimba regulile

Duminică, 24 Februarie 2013 | 5 Comentarii

Sau, aceiaşi cretini, reguli noi … După ce au avut acel incident de securitate în urma căruia au avut de suferit nişte domenii, dar şi TOŢI utilizatorii de domenii .ro, ROTLD a băgat nişte bani în echipamente. Fără licitaţie publică, aşa după dorinţa lor de specialişti nativi.

rotld_reguli_noi

Iată că acum, mai precis pe 23 februarie 2013, le-a fătat mintea un set de reguli noi, care să “ajute” utilizatorul. Îmi cer scuze, dar este prea mult … Comunicatul lor se intitulează sugestiv “Îmbunătățiri semnificative privind sistemul de înregistrare și administrare domenii .ro”. Nu sunt decât utilizator de domenii .ro, deci hai să vedem ce anume se schimbă:

Important pentru deţinătorii de domenii .ro

În vederea creşterii nivelului de protecţie a deţinătorilor de nume de domenii .ro, au fost adăugate noi funcţionalităţi pe panoul de administrare domenii .ro, astfel:
Orice operaţie de actualizare date de contact, creare de nameserver-e, adăugare sau ștergere de nameserver-e asociate unui domeniu, se face numai cu acordul deţinătorului domeniului prin transmiterea unui email cu o cheie de autorizare la adresa de email de contact iar operaţia se va finaliza numai după ce deținătorul domeniului revine pe pagina de administrare și introduce cheia de autorizare pe panoul de control. În cazul în care adresa email de contact nu mai funcţionează, deţinătorul domeniului trebuie să-și actualizeze adresa email de contact conform procedurii afișată pe www.rotld.ro;

Au fost impuse noi reguli pentru noile parole de administrare domenii, după cum urmează:
Conţine între între 6 și 40 caractere;
Nu conţine spaţiu;
Conţine cel puţin o literă majuscula A-Z;
Conţine cel puţin o literă minusculă a-z;
Conţine cel puţin o cifră 0-9;
Conţine cel puţin un caracter special (de exemplu @ ! $ , . ? etc.).

Cea mai tâmpită chestie e că nu mai există decât deţinător, nu mai este contact tehnic:

Noul sistem de înregistrare al unui domeniu .RO are asociat doar date de contact aparţinând detinatorului dreptului de folosinţă. Pentru a nu mai exista confuzie cu privire la cine are dreptul de a utiliza sau administra un domeniu .ro, un nume de domeniu nu mai are asociat date de contact tehnic;

Deci parolele slabe ale utilizatorilor au fost vinovate că sistemul lor întreţinut de nişte băieţi extrem de pricepuţi a fost spart? Da? Clară treaba … Mă gândeam eu că nu pot fi ei vinovaţi. Totuşi, de ce au cumpărat echipamente dacă a fost vina utilizatorilor?

E şi ăsta unul dintre motivele pentru care noi, românii, suntem diferiţi de restul lumii civilitaze. Şi atâta timp cât organismele astea vor fi conduse şi populate de dinozauri, nu are cum să se mişte nimic în bine. Tehnologia evoluează mai repede decât se pot adapta unii … Stau şi mă întreb câţi piloşi îşi iau salariul de la ROTLD – din cei angajaţi pe motiv că “e baiatul domnului X”.

5 comentarii la “rotld schimba regulile

 1. Bucovinean a comentat:

  Ar fi fain ca maine poimaine sa bage nu cheie pe email ci de ce nu confirmare prin fax sau posta =))

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Eu ma astept la orice. Au demonstrat in mai multe randuri ca functioneaza dupa niste reguli ciudate. Cu toate ca e greu sa descoperi ceva inafara de haos in ceea ce inseamna ROTLD. Asta cu cheia prin E-mail e tare – si nu inteleg la ce foloseste … Oare ei au vazut cum se intampla la un registrar serios?

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Bucovinean a comentat:

  Cheia prin email e o masura gen “inca un pic si trimite prin posta originalul sa fie la dosar”. Probabil ca pentru ei, e mai simplu asa sa nu aplice modificarile pana nu bagi cheia, desi nu inteleg de ce nu au facut un link care sa mearga automat din email, prin care sa confirmi…
  Daca ar fi vazut cum era la altii, ori nu au prins ori lasa pe mai incolo. Poate mai trebuie angajati niste oameni, mai achitionat niste echipamente.
  Pana la urma e cam ca in toate domeniile de la noi unde statul are conducerea, toti se plang ca nu au personal calificat, dar cum ati zis si in articol, nu au cei calificati loc de rudele unora si altora… bine ca la privati gen Google, Microsoft, IBM si alti nu se plange lumea.
  Ar fi curios de vazut ce organigrama au cei de la ROTLD.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Legat de organigrama cred ca este informatie publica si sunt obligati sa ti-o transmita. Poate se sesizeaza un ziarist si o cere.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. gabi a comentat:

   pai daca cere careva, poate pica domeniu o perioada… e tricky o asemenea sesizare venita din Romania, zik io

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.