românii din străinătate nu pot vota

Duminică, 16 Noiembrie 2014 | 0 Comentarii

Explicaţia este foarte simplă şi se datorează în special capacităţii tehnice scăzute a secţiilor de vot. Dacă e adevărat că sunt 7 cabine de vot în fiecare secţie şi votează un om la 3 minute – ceea ce este foarte puţin ca timp, rezultă că în cele 14 ore pot vota 14 ore x 20 oameni/oră x 7 cabine = 1.960 de voturi. Şi ăsta e maximul teoretic … Dacă se face busculadă, dacă se ceartă alegătorii cu comisia, dacă se lasă cu geamuri sparte, numărul celor care pot vota fizic e mult mai mic. În străinătate sunt 294 de secţii de votare, iar dacă presupunem că peste tot se votează cu aceeaşi cadenţă, rezultă un număr maxim de 294 x 1.960 = 576.240 votanţi. Comparat cu numărul estimat de 3.000.000 de români care trăiesc în afara graniţelor, rezultă că autorităţile sunt pregătite pentru votul a circa 20% dintre imigranţii români. S-au trimis 800.000 de buletine de vot, mai mult decât se poate vota teoretic.

Practic, lucrurile stau aşa: unele secţii sunt extrem de aglomerate, altele sunt amplasate prost şi sunt goale. Nu ştiu însă la câte secţii de votare e ca în film:

Nu se poate da ordonanţă de urgenţă pe tema alegerilor acum, pentru că există o procedură de avizare şi de publicare în Monitorul Oficial, procedură care nu poate fi îndeplinită acum.

Lumea deja se organizează pentru a ieşi în stradă, lucru care era de aşteptat şi premeditat:

macovei-londra-vot

Macovei a mers la Londra şi s-a băgat în vorbă cu alegătorii aflaţi la coadă. Ce e foarte adevărat, este că şi la ambasadele altor ţări se stă la coadă atunci când sunt alegeri.

Later edit: Cine ştie câte secţii sunt la care, din cauza cozii prea mare, nu se poate vota? E foarte important şi acest aspect, chiar dacă fiecare vot contează, există o probabilitate nenulă ca la acele secţii coada să fie creată în mod artificial, inclusiv prin metoda autobuzul.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.