rentrop & straton mă ameninţă

Joi, 31 Octombrie 2013 | 11 Comentarii

Primesc, din zona de sugestii a site-ului, următorul mesaj:

rentrop-straton-ma-ameninta

Se pare că i-a deranjat articolul în care prezentam un CD cu informaţii despre cum poate fi invins diabetul, CD care se afla şi se află la vânzare pe magazinul online al firmei.

În prima parte a mesajului, oamenii simt nevoia să mă informeze. Să le luăm pe rând:

* in lucrarea „7 modalitati de a invinge diabetul fara niciun medicament“ sunt prezentate tratamente naturiste (reale, nu sunt minciuni!) descoperite de-a lungul anilor de catre Institutul HSI (http://hsionline.com/), Universitatea din Toronto, New England Journal of Medicine, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases;

E bine că pe CD sunt prezentate tratamente naturiste, problema este că încă nu s-a descoperit nici un leac miraculos care să vindece diabetul. Nici naturist şi nici artificial, de sinteză. Deocamdată, diabetul nu poate fi vindecat. În viitor, cine ştie?

* suplimentele mentionate in lucrare pot fi achizitionate din diverse surse de la noi din tara, dar si din strainatate, asadar nu sunt “inventii”;

Despre care suplimente se face vorbire nu e clar. Materiale despre leacuri băbeşti care promit să te vindece de diabet, cancer şi alte boli incurabile umplu Internet-ul.

* lucrarea nu este o teapa, ci este o traducere dupa “7 Ways to Defeat Diabetes Without a Single Drug” publicata de FSP Health;

Şi dacă e o traducere ce? Cu ce schimbă asta situaţia? Diabetul nu poate fi invins, nici cu şi nici fără medicamente, nici în limba română şi nici în engleză.

* pretul produsului este 67,58 lei, asa cum se poate vedea in prezentarea online de pe site-ul editurii noastre;

După cum am menţionat în articolul respectiv, pe pagina unde era pus în vânzare produsul erau menţionate două preţuri. Un preţ lângă produs – respectiv un altul în descrierea produsului, mai jos. Capturile de pe ecranul magazinului de la acea dată dovedesc asta:

pret_invinge_diabetul_1

şi

pret_invinge_diabetul_2

* cine comanda lucrarea beneficiaza de garantie timp de 30 de zile (daca este nemultumit de continutul lucrarii, o returneaza si primeste banii inapoi (asa cum se mentioneaza si in prezentarea online a produsului).

Ordonanta nr. 130/2000 privind privind protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor la distanţă stabileşte condiţii foarte clare în care se pot returna produsele comandate pe Internet, regim care se aplică şi produselor pe care le vindeţi.

În finalul mesajului se trece la ameninţări:

Daca dvs. sunteti un expert in domeniu si puteti contrazice studiile efectuate de entitatile enuntate anterior, atunci vom publica si “replica” pe care o puteti emite cu privire la aceste tratamente. Daca nu, va rugam sa va abtineti de la comentarii nefondate si defaimatoare, cu avertismentul de a sterge si/sau ajusta in consecinta postarea pe care ati facut-o. In sens contrar vom proceda, prin toate mijloacele legale necesare, la angajarea raspunderii dvs. din punct de vedere juridic, pentru daunele aduse imaginii societatii noastre.

Nu este nevoie să fii specialist în medicină ca să îţi dai seama că cine promite să te vindece de diabet este ţepar. În lume sunt sute de milioane de diabetici, în România sunt milioane. Cine e curios găseşte raportări oficiale pe site-ul World Health Organization.

numar-diabetici-la-nivel-mondial

CD-ul cu informaţiile minune despre cum poate fi invins diabetul se găseşte la vânzare pe mai multe site-uri, dar sutele de milioane de fraieri bolnavi de pe întreg globul – care suferă de diabet, nu au aflat încă:

cd-teapa-invinge-diabetul

Să formulez şi nişte concluzii, ca să fie clar şi pentru specialişti şi pentru nespecialişi:

1. Diabetul, ca şi cancerul, este o boală care încă nu poate fi invinsă. “A invinge” este sinonim cu “a vindeca”.
2. Materialele care se vând sau se distribuie gratuit şi care conţin informaţii despre cum pot fi învinse aceste boli, inclusiv diabetul, sunt ţepe.
3. Legat de afirmaţia dumneavoastră “cu avertismentul de a sterge si/sau ajusta in consecinta postarea pe care ati facut-o” am să vă rog să menţionaţi – în comentarii la acest articol sau la articolul în cauză, ce anume doriţi să modific. Vă rog să formulaţi clar solicitarea şi o voi publica integral, ca drept la replică.
4. Legat de “la angajarea raspunderii dvs. din punct de vedere juridic, pentru daunele aduse imaginii societatii noastre.“, trebuie să reţineţi că nu eu produc daune prin faptul că semnalez aceste lucruri, ci chiar dumneavoastră, prin punerea în vânzare a unui produs care promite lucruri neadevărate!

Bonus: Îmi permit să vă sugerez să lecturaţi ceva legat de acest subiect, respectiv “Internet Vendors of Fraudulent Diabetes Cures and Treatment“, în traducere aproximativă “Comercianţi de pe Internet care vând tratamente frauduloase pentru diabet”. Introducerea sună aşa:

The Federal Trade Commission (FTC) and the Food and Drug Administration (FDA), working with government agencies in Mexico and Canada, have launched a drive to stop deceptive Internet advertisements and sales of products misrepresented as cures or treatments for diabetes. The ongoing joint campaign has so far included approximately 180 warning letters and other advisories sent to online outlets in the three countries.

Se face vorbire şi despre cei care fac reclame mincinoase dar şi despre cei care vând efectiv “tratamentele” minune. Cred că poate constitui un precedent juridic şi pentru România.

11 comentarii la “rentrop & straton mă ameninţă

 1. Florin a comentat:

  Eu spun sa schimbi cuvantul diabet cu SIDA sau cancer si poti sa le revinzi si tu 🙂
  Ma mir ca nu te-a cautat inca nimeni cu economizorul minune :)) care sigur e un “miracol” tehnologic.

  Iti place comentariul? Thumb up 3 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Cei de la WordPress au plătit avocaţi. Şi da, au câştigat, pentru că – de regulă, adevărul învinge.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. acroitoriu a comentat:

  E plin de prosti care in disperare pun botul la orice… sora-mea e medic rezident in Spitalul de Urgenta Tg. Mures si imi povesteste destul de frecvent de diverse anunturi lipite peste tot prin spital care promit “tinerete vesnica si viata fara de moarte”. Probabil cel mai misto a fost unul care facea reclama la vata medicinala sfintita la muntele Athos care vindeca n-spe afectiuni doar prin simpla folosinta… misto, nu?

  Comentariu bun. Thumb up 5 Thumb down 0

  Răspunde
 3. insulaindoielii a comentat:

  Hello.
  Mentionez ca daca vrei, te pot ajuta cu un review al surselor mentionate.
  Ca exemplu HSI este evident o pagina creata pentru propaganda naturopata al carui advisory board este format din medici naturopati si diversi vindecati miraculos.

  Daca Rentrop & Stranton urmaresc comentariile de aici va dau un sfat:
  Limitati-va la amenintari, ca daca treceti in instanta vi-o luati la fel ca si Zenyth.

  Nimeni nicaieri nu spune ca diabetul se poate vindeca.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Salut,

   mulţumesc pentru ofertă şi pentru sfaturi. Eu nu am ameninţat pe nimeni, am prezentat doar informaţii publice.

   Legat de “vindecarea” diabetului, a spune “învinge diabetul” este sinonim cu “vindecă diabetul”. Pentru a învinge ceva, trebuie mai întâi să lupţi, şi poţi lupta cu insulină sau cu medicamente (unele mai eficiente, alte mai puţin). În momentul în care spui “învinge”, deja e mai mult decât lupta, şi pe oricine duce gândul la vindecarea bolii.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. insulaindoielii a comentat:

  Tu ai dreptate, evident ca “invinge” diabetul este un eufemism. Era o parte din sfatul catre Rentrop & Staton.
  De altfel pe pagina NHS despre diabet se spune foarte clar:
  “Diabetes is a lifelong condition that causes a person’s blood sugar level to become too high.”

  Lifelong Condition!

  Orice alte promisiuni sunt teapa.
  Acum, tehnic vorbind, Rentrop sunt doar editura (din cate inteleg eu) deci nu au responsabilitatea legala pentru ce e in carte (asta ar fi a autorilor).

  Intr-un fel, ai putea modifica articolul initial astfel incat focusul sa fie pe carte si continut si nu pe editura.
  Din pacate, pe internet nu e ilegal sa vinzi iluzii impachetate frumos.

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Ideea articolului este că, pe lângă ţeparii ordinari care vând CD-uri cu “vindecă diabetul”, în joc intră şi unii care – cel puţin aparent, sunt serioşi. Ăsta era focusul articolului – eu nu am spus nici o secundă că ceea ce fac ei este ilegal. Când vii însă şi îmi argumentezi că “vindecă diabetul” e corect din punct de vedere ştiinţific, mă ameninţi şi mă provoci să-ţi demonstrez eu că diabetul nu poate fi vindecat, deja ai o problemă.

   Am şi scris că le public oricând un drept la replică, deci subiectul nu este închis.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

 5. conteaza? a comentat:

  DIABETUL POATE FI INVINS ! PRIN REGIM VEGAN ! schimbarea totata a regimului de viata!
  inainte de a posta aberatii stilul ”boala ce nu poate fi invinsa”, mai ”sapa” dupa informatii !! idem si pentru cancer !

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 3

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Corect – şi cei peste 300 de milioane de bolnavi de diabet nu au aflat. Şi nici cei de cancer … Luminează-ne!

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.