reguli de umblat cu calculatorul şi pe internet

Luni, 30 Martie 2015 | 3 Comentarii

Iată nişte sfaturi simple, dar care nu sunt întotdeauna uşor – mai ales comod, de respectat:

1. Avoid using public computers, and if you are using a public computer, it’s best to assume that whatever information you access on it could be be public.

Dacă ajungi cumva să trebuiască să utilizezi un calculator public (prin public înţelegând unul care e utilizat şi de alte persoane, nu neapărat străine, înafară de tine) rezistă tentaţiei de a accesa informaţii private. Prin informaţii private se înţelege acele informaţii care nu trebuie să le cunoască nimeni altcineva. Ca să nu faci confuzii trebuie să te gândeşti că orice informaţii pe care le accesezi pe computerul public ar putea ajunge la un anumit moment publice. Te-ar deranja acest lucru? Dacă da, atunci abţine-te.

2. Use separate passwords for different services. Really.

Ca orice om care are acces la Internet ai şi o adresă de E-mail. Ce glumă bună … ai mai multe adrese de E-mail. Şi ai conturi pe mai multe site-uri, pe unele dintre ele ai încărcat poze cu familia, cu prietenii, cu tine în chiloţi în baie (ştii pozele alea făcute cu telefonul mobil, în intimitate) şi alte chestii care mai de care mai frumoase. Ca regulă generală utilizează parole diferite, nu te repeta. Există aplicaţii care reţin parolele – personal nu prea am încredere în ele, la multe dintre acestea accesul făcându-se tot pe bază de user şi parolă. Şi dacă cineva ţi-a spart sau ghicit parola la această aplicaţie, eşti un om pierdut, pentru că ai pierdut parolele (foarte meseriaşe de altfel) de la toate site-urile.

3. Use two-factor authentication whenever possible.

Unele site-uri oferă posibilitatea de a te loga folosind un cod transmis pe un telefon mobil prin SMS, sau generat de o aplicaţie instalată pe telefonul mobil. Pe acelaşi principiu se bazează şi autentificarea la bancă, folosind acel dispozitiv micuţ care generează coduri valabile, de regulă, 30 de secunde. În ambele variante trebuie să ai acces la telefonul mobil, lucru care este destul de neplăcut sau chiar imposibil uneori.

google-authenticator

4. Think twice before installing a new plug-in.

Majoritatea programelor browser permit instalarea de plug-in-uri (denumite şi add-on-uri) care fac chestii mişto. Fiind active tot timpul, ele pot face şi unele lucruri mai puţin în regulă, de genul memorării parolelor de conectare pe diverse site-uri. Aşa că grijă mare când instalezi astfel de programe.

5. Keep an up-to-date browser.

E de la sine înţeles că toate programele pe care le utilizezi, implicit şi sistemul de operare, trebuie să fie ţinute la zi, cu toate actualizările de securitate făcute. Dacă se poate să ai instalată şi ultima versiune e şi mai bine. Unele programe, să numim doar browser-ele, se actualizează singure, trebuie doar să le dai voie.

Evident că respectarea doar a acestor reguli nu este suficientă pentru a utiliza în siguranţă calculatorul. Multe programe malware sunt transmise încapsulate în programe macro care rulează din fişiere document (.doc sau .xls). Verifică întotdeauna cu un program antispyware, antimalware, antivirus şi “antiorice”, toate fişierele pe care le deschizi. Troianul Melissa, primul malware din istorie, s-a transmis prin intermediul unui fişier .doc.

Notă: Ceea ce e scris cu caractere îngroşate e de aici, explicaţiile îmi aparţin în totalitate.

3 comentarii la “reguli de umblat cu calculatorul şi pe internet

 1. Bucovinean a comentat:

  La pasul 3 trebuie tinuta o arhiva in siguranta cu imaginile pentru setup-ul initial la Authenticator, asta pentru cazul in care pierzi ori se strica telefonul 🙂

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  Răspunde
 2. Gicu Cazangiu a comentat:

  De 10 ani tot aud tampenia cu password manager si tot cam de atunci nu inteleg la ce bun. Deci: ai un calculator personal pe care ai pus antivirus, antimalware, safe dns, firewall si tot ce vrei. Pe ala nu ai nevoie de password manager. Poti sa ai si aceeasi parola la banca si email ca nu conteaza. Si sa zicem ca mergi in vizita pe la un calculator public sau chiar al unui prieten dar unsafe. Pai sa-mi zica cineva mai destept decat mine cum ma loghez pe mail sau banca sau pe twoo pe acel PC? (se presupune ca folosind password manage am parole de genul !Ӥ%$%!Ӥ$/rt446 pe toate site-urile deci imposibil sa le tastez)

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 2

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Daca nu stii raspunsul la intrebarea ta inseamna ca nu stii ce e ala un password manager. Si nu, nu e o tampenie.

   Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.