raportari comuniste

Luni, 26 Noiembrie 2012 | 0 Comentarii

Pe vremea comuniştilor era o competiţie a CAP-urilor în care fiecare raporta cât mai mult. Raportările se refereau la producţiile la hectar. Trăind în acea vreme, îmi amintesc cum diverse CAP-uri din sud raportau 12.000 kg de grâu la hectar, pe când în Moldova se raportau cartofi. Producţia sărea lejer de 35 de tone la hectar. Nu înţelegeam atunci demersul minciunii, din moment ce nu găseai de cumpărat în magazine decât creveţi vietnamezi.

cartofi

Vremurile s-au schimbat, dar oamenii mint în continuare cu raportările. Se minte la numărul de turişti care au vizitat o anume regiune (pentru a da praf în ochii fraierilor care au finanţat construcţia a sute de pensiuni care stau goale) şi a început să se mintă din nou cu agricultura.

Vrând eu să văd dacă au apărut ceva ştiri cu încasările de Black Friday, dau peste asta. Articolul a fost scris pe 25 noiembrie 2012, adică duminică. Ce citim noi aici:

1. Altex Romania, cel mai mare retailer de electronice, electrocasnice si IT de pe piata locala, a oferit promotii in perioada 23-25 noiembrie, vanzarile situandu-se astfel in jurul a 15 milioane de euro. Numai vineri, in prima zi a promotiilor de Black Friday, retailerul a inregistrat vanzari in jurul a 6 milioane de euro in magazinele Altex si Media Galaxy.

2. eMag, cel mai mare retailer online din Romania, este compania care a inregistrat cele mai mari vanzari de Black Friday, Iulian Stanciu, directorul general al magazinului electronic afirmand pentru Wall-Street.ro ca incasarile au fost de 12 milioane de euro pe 23 noiembrie.

Deci tu duminică seara ai aflat date din contabilitatea firmelor? Măi să fie … eMag spuneau că au vândut pe 23 noiembrie de 12 milioane (şi nu sunt încasări, fiindcă cei mai mulţi plătesc în sistem ramburs), sunt vânzări. Dar Altex, după ce că au avut magazinul on-line cazut toată ziua de vineri, vin acum cu date atât de precise, duminică noaptea? Şi datele conţin şi vânzările de duminică?

Unele lucruri se pot verifica, un exemplu fiind traficul pe site-urile web. Nu te doare gura să spui însă ce încasări record au fost, mai ales că nu are nimeni cum să verifice ce dai tu acolo pe gură. Îmi aduc aminte de perioada comunistă …

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.