prost e cel care dă

Vineri, 16 Ianuarie 2015 | 0 Comentarii

Nebunia cu francul elveţian a atins cote de neimaginat, după de Banca Centrală a Elveţiei a descis să nu mai impună un curs de schimb CHF/EUR. Românii care s-au lăcomit la credite în franci elveţieni – pe motiv că la acel moment dobânda la aceştia era mai mică, şi-au furat-o extrem de grav, ratele lunare crescând cu mai mult de 30%.

Şi dă-i cu mitinguri în faţa BNR, dă-i cu declaraţii sforăitoare ale unor politiceni imbecili, dă-i şi luptă pe net. O doamnă a scris aşa, într-un comentariu la un articol în care cei care au luat credite în CHF erau făcuţi proşti:

Este usor sa spuneti ca prostia se plateste!!!! Oare un om de rand putea sa stie ce se va intampla atata timp cand bancile le-au bagat pe gat oamenilor creditul in franci(nu a mai existat alta moneda -doar francii )si asta pt ca bancile in acel moment au avut de castigat! Ofiterii de credite au fost instruiti sa faca asta! Oricum in tara aceasta nu se urmareste binele omului de rand doar cum sa fim inselati si asupriti de institutiile statului!!! rusinee!!!! Iar dv acum cand atatia oameni sunt in situatia sa-si piarda casele ,sa intre in depresie sau cine stie ce , veniti si tineti lectii de morala!!!!!!!!!! trebuie sa va multumim?

sursa

Doamna amescă lucrurile, la nervi probabil. În primul rând nu ţi-a băgat nimeni creditul pe gât, te-ai dus singură la bancă şi ai semnat actele. Ai luat banii şi i-ai cheltuit. În general, nu trebuie să te întinzi mai mult decât te ţine plapuma. Da, băncile sunt orientate pe profit, nu sunt case de ajutor reciproc şi nici ONG-uri care luptă pentru bunăstarea cetăţenilor. Banca nu este o instituţie a statului, deci nu statul vă “asupreşte”.

Sigur, e nasol să ţi-o furi aşa, dar dacă lucrurile ar fi mers bine şi oamenii ăştia ar fi fost în câştig faţă de alţii care au luat credite în alte monede, ar fi ieşit cineva la un miting de mulţumire? Nu. Atunci?

miting-franci-elvetieni-bnr

Referitor la credite: ele au fost inventate de nişte oameni dibaci pentru a scoate profit din munca altora. De genul “îţi dau 10 lei, eu stau şi o frec prin cluburi şi tu îmi dai peste 1 an 12 lei înapoi”. Simplu. Problema e că cei care au luat credite în altă monedă decât cea în care îşi primesc salariul au greşit. Te repezi ca musca la rahat fără să te gândeşti o secundă măcar, sperând că îi păcăleşti pe bancheri, ţi-o iei foarte rău.

Dacă singurul calcul făcut a fost de genul “bancherii sunt proşti, dar eu sunt şmecher şi iau credit în franci pentru că plătesc mai puţină dobândă” trebuie ştiut că ai luat ţeapă. Bancherii nu sunt nici proşti şi nici miloşi. Puţin le pasă de tine că o să faci depresie. Ei or să-ţi vândă casa fără nici cea mai mică remuşcare, şi tu o să stai în stradă protestând. Doar 5% din creditele din sistemul bancar românesc sunt în franci elveţieni, deci impactul e mic.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.