promovare platita facuta gresit

Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 | 5 Comentarii

Un blog se face pentru a prezenta simplu parerea ta despre un lucru, sau parerea ta despre un lucru asa cum iti este dictat de cei care te platesc. Repet, nu am nimic impotriva celor care castiga bani publicand diverse chestiuni promotionale pe blog-uri, dar ma fascineaza unii care denatureaza intr-atat ceea ce vad incat imaginea pe care o furnizeaza cititorilor nu are nici o legatura cu aspectele reale ale problemei. Orange este o firma mare, cu milioane de clienti. In consecinta isi permite sa arunce cu bani in stanga si in dreapta pe diverse chestiuni promotionale. De exemplu, au instalat in Predeal un HotSpot (adica un router Wi-fi).

post orange hotspot

Tehnic, chestiunea se rezolva foarte simplu: se ia un router (mai ieftin – 150 de ron, sau mai scump – 500 RON), i se baga un cablu Ethernet in conectorul WAN (cablul se poate lega chiar si in reteaua unui furnizor ieftin, gen RDS) si … gata HotSpot-ul. Asta e varianta simpla. In varianta complexa, se creaza un “eveniment”.

aglomeratie la ceai cald orange hotspot

Se inchiriaza un spatiu, se pun 2 chioscuri cu sigla companiei, se umple partia de bannere, se distribuie ceai cald. Se stie ca lumea e dorita de produse gratuite – o bucata de hartie sa fie, daca e gratis, e bun.

Si uite asa cei de la Orange au platit niste baieti din on-line sa promoveze chestiunea simpla, realizata intr-un mod complicat.

Sa analizam un pic textul mesajului promotional: ” … ideea de a avea un spaţiu unde ai semnal bun la telefon şi te poţi uita la nişte tehnologii în timp ce te odihneşti un pic şi bei un ceai cald nu e rea.” Sa intelegem ca DOAR langa chiosc aveai semnal bun ? Si cam ce ar putea sa reprezinte “te poti uita la tehnologii” ? Te uiti asa cum se uita vitelul la poarta noua ? Eu stiam ca tehnologiile le folosesti pentru a face ceva si privesti rezultatul utilizarii lor. In fine …

Citam: “Practic, uitându-mă la câţi oameni erau week-endul ăsta la hotspotul Orange de la Clăbucet îmi dau seama că e foarte bună”. Din ce se observa din poza de mai jos, sunt 6 angajati Orange si 4 turisti, dintre care doar 2 dau semne ca interactioneaza cu angajatii. Sigur, mai erau cativa turisti pe la mese, consumand ceai cald. Gratis.

angajati multi, clienti putini orange hotspot

“Zona cu hotspotul Orange era duminică unul din cele mai aglomerate locuri de pe pârtie”. Din fotografia de mai jos se observa ca asa este.

aglomeratie mare orange hotspot

Dupa cum am spus: miroase a reclama ieftina de la mare distanta. Adica prezentam o chestiune absolut banala din punct de vedere tehnic, ca pe o mare realizare. La ce ajuta toata cheltuiala asta ? Promovam Orange, asta e corect. Personal mi s-ar parea cu mult mai corect ca cei de la Orange sa aiba grija de abonati si sa nu-i mai trateze cu sictir. Din consultarea ofertelor publice se poate trage concluzia ca Orange incurajeaza utilizatorii de cartele preplatite. Cum este posibil ca – pentru o aceeasi suma lunara, sa ai minute incluse de 3 ori mai multe la cartela prepay fata de abonament ?

Si mai este o problema extrem de simpla: ce m-ar face pe mine, cititor de blog, sa am incredere intr-o persoana care stiu ca este platita sa prezinte favorabil o anumita chestiune sau companie ? Personal am incredere in cei care emit pareri fara sa fie platiti de cei care produc/vand un anumit produs/serviciu. Ce diferenta este intre un jurnalist platit sa scrie pro-cineva si unul platit sa scrie pro-ceva ? Nici una, dar macar ai decenta si pune un P in articol, sa stim ca este reclama ieftina.

5 comentarii la “promovare platita facuta gresit

 1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

  Pe IE 8, Opera, Firefox, Chrome si Safari – toate la ultima versiune, se vede. Pe ce browser si versiune nu e bine ?

  Răspunde
 2. Avatarvasiauvi a comentat:

  Am incercat pe WinXP cu Firefox 10 cat si 11(Aurora), Chrome si nu se vede. Am incercat si pe Ubuntu Linux pe Chrome, Firefox 12 (Nightly) si Aurora, Opera si tot nu se vede.
  Cam asa vad eu pe Firefox acest articol http://dl.dropbox.com/u/1518616/Share/2012-01-22_19-17-56.png
  dar link-ul la articol se vede cu functia “Inpsect element” sau Firebug:
  http://dl.dropbox.com/u/1518616/Share/2012-01-22_19-18-51.png

  Poate e ceva de la mine. Bine ca ceilalti vad titlul.

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.