profit si pierderi in sistemul bancar

Luni, 18 Februarie 2013 | 4 Comentarii

Citesc şi mă minunez … Se dă o ţară, în cazul nostru România. Ţară nasoală pentru orice afacere cinstită, la vedere. Băncile fac şi ele ce pot. Uite că tocmai s-a încheiat anul 2012 şi apar informaţii despre cum au mers băncile.

Banca Transilvania a făcut profit de 320 de milioane de lei, BRD a făcut pierderi de 332 de milioane de lei. Sunt sume egale, unii pe plus, alţii pe minus. Analize se pot face multe, nu mă bag – e treaba analiştilor să explice asta. Dar, mai ales, a conducerii BRD să explice acţionarilor de ce trebuie să păstreze acţiunile. Dar ca privitor mă declar complet derutat la auzul acestor veşti. Acum, ori aştia de la BRD au fost total neinspiraţi şi au dat credite multe şi neperformante, ori … nu ştiu.

bt_brd_profit_pierderi_2012

Pierderile sunt folosite de mulţi pentru a ascunde ceva. Facebook nu a plătit nici un dolar impozit pentru profitul din 2012, utilizând nişte oameni deştepţi care i-au ghidat – legal – prin hăţişul fiscului.

4 comentarii la “profit si pierderi in sistemul bancar

 1. AvatarBucovinean a comentat:

  E vorba de provizioane care se scad din profit. Deci ei practic au bani, dar pana la rezolvarea problemelor creditelor “neperformante” au acele provizioane blocate. Si deci in viitor incet incet o sa apara si in profitul din ani urmatori.

  Oricum BT a oferit o surpriza placuta. Poate cu ocazia asta o sa aiba bani sa isi imbunatateasca serviciile online. 😛

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Si unii si altii au provizioane. Nu stiu daca valoarea creditelor acordate de BRD este semnificativ mai mare decat a acordat BT – pentru a justifica si diferenta uriasa de performanta. Si nici nu am chef sa caut … Sa nu uitam totusi ca BRD a propus un director general in 2012, director care a fost refuzat de catre BNR.

  2. AvatarBucovinean a comentat:

   Intradevar o performanta la BT si ei au avut probleme acum cativa ani. Dar idea e ca ei sunt mai deschisi sa lucreze, pentru ca altfel nu au o banca mama care sa le finanteze peirderile.

   BRD are o valoare a creditelor acordate pe la 36 Mld lei. BT are un sold al creditelor mai mic 17-18 Mld lei, repartitia creditelor acordate cam 64% pe juridic si 36% persoane fizice, dar diferenta majora e ca mare parte sunt in lei.

   Bancile din afara sunt interesate sa scoata cat mai mult pentru ca pana la urma chiar daca ajung la provizioane si executari, Ei tot isi scot bani in timp. Cica de exemplu cred ca chiar in cazul BRD, la licitatiile pe imobilele scoase la licitatie, daca la prima licitatie nu se prezinta cineva sa dea 100%, la a 2-a unde pretul coboara pe la 75% din pret, vine o filiala a firmei mama care se ocupa cu imobiliarele si le i-a.

   Faza interesanta e ca pe langa toate creditele de consum sau imobiliare in valuta, la provizioanele de la toate bancile au fost adaugate si creditele alea de zeci de milioane euro acordate fraudulos, care mai mult ca sigur nu vor mai fi recuperate….

   Iar apropo de idei “inteligente” de scos bani cei de la BCR s-au gandit ca nu fac destui bani la incasatul facturilor la ghiseu si deci vor sa introduca o taxa de 4 lei / factura pentru cleinti BCR care opteaza sa faca plata la ghiseu si 8 lei/factura pentru cei ce nu sunt clienti. Deci la atata inteligenta cred si eu ca este greu pentru o parte din bancile straine de la noi. 😀

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.