producem prea mulţi ingineri IT

Miercuri, 12 Noiembrie 2014 | 3 Comentarii

Un băiat, pe numele lui Andrei Pitiş, a dat un interviu pentru ZF Live în care a spus aşa:

Later edit: Trebuie să urmăriţi interviul ca să vedeţi ce a spus omul, pentru că ziarista care a scris articolul, respectiv Luciana Georgescu, nu a înţeles nimc din ce a spus omul. Şi ia pus în gură ceva ce nu a spus. Am selectat mai jos ce apare pe interviu. Şi nu, nu e nimic cu citat, e de fapt ideea.

România produce în prezent circa 80.000 de specialişti în IT&C, aproape jumătate din numărul celor existenţi în Silicon Valley, însă randamentul industriei de tehnologie din Româ­nia nu este nici măcar la 10% din valoarea înregistrată peste ocean, a declarat Andrei Pitiş, preşedintele ANIS, invitat la emisiunea ZF Live.

În Silicon Valley sunt circa 170.000 de programatori care produc sute de miliarde de dolari. Este adevărat că România are doar jumătate, însă întrebarea este cu specialiştii pe care îi avem putem să producem şi noi măcăr câteva zeci de miliarde?, a spus Pitiş. El este de părere că România nu are nevoie de strategii pentru creşterea numărului de absolvenţi cu profil tehnic, ci mai degrabă de persoane cu educaţie antreprenorială, care să colaboreze cu specialiştii din IT şi să pună pe picioare start-up-uri care să producă valoare adăugată mare.

Noi vrem să producem mai mulţi ingineri, dar de fapt avem nevoie de oameni şcoliţi în business. România nu are suficienţi antreprenori. Hai să importăm americani buni pe business, le dăm echipe tehnice şi să facă start-up în România. În Silicon Valley există mult mai mulţi oameni de business de software. Nu te poţi baza doar pe oameni tehnici ca să dezvolţi afaceri. Este nevoie de specialişti în management, marketing, vân­zări pentru a crea branduri, a declarat Pitiş.

joburi-it

Dacă e să ne uităm pe Wikipedia, vedem altceva decât spune acest domn:

According to a 2008 study by AeA in 2006, Silicon Valley was the third largest high-tech center (cybercity) in the United States, behind the New York metropolitan area and Washington metropolitan area, with 225,300 high-tech jobs. The Bay Area as a whole however, of which Silicon Valley is a part, would rank first with 387,000 high-tech jobs. Silicon Valley has the highest concentration of high-tech workers of any metropolitan area, with 285.9 out of every 1,000 private-sector workers.

Andrei nu este persoană oarecare, el este preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii. Sunt o grămadă de membri în asociaţia lui Andrei. Ei oare au aflat că România produce prea mulţi ingineri IT? Nu de alta dar sunt pline site-urile firmelor de profil cu anunţuri de angajări, inclusiv pe Linkedin sau pe site-urile de job-uri e plin de anunţuri cu ingineri IT. Nici în Silicon Valley nu e uşor să găseşti oameni buni de IT.

Noroc că membrii asociaţiei nu se iau după ce spune Andrei şi îşi văd liniştiţi de afaceri. Iar dacă sunteţi la liceu şi nu v-aţi hotărât asupra facultăţii de urmat, să nu îl ascultaţi pe Andrei … mergeţi la o facultate de IT nu la economie şi afaceri, că e plin de manageri de afaceri prin supermarket-uri aranjând marfă la raft. Nu e că e ceva nasol să aranjezi marfă la raft, dar nu trebuie să pierzi 5 ani în facultate pentru a putea face această muncă.

3 comentarii la “producem prea mulţi ingineri IT

 1. AvatarManole a comentat:

  Andrei Pitis se refera la complete value chain. Dacă nu apar antreprenori care sa ajute la tinerea valorii adăugate in tara, vom vinde in continuare ore de muncă si vor fi joburi numai în IT.
  Numerele exacte contează mai puțin. Productivitatea nu poate crește fara discipline complementare: management, vinzari, marketing. Din astia nu prea avem.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Noi producem mii de economisti si administratori de afaceri si de vanzari pe an. Absolventi care ajung sa faca altceva decat ceea ce s-au pregatit, munci care nu necesita pregatire superioara. Cu ei ce facem? E o ruptura undeva! Managerul american are unde vinde, piata e matura si, pana la urma, trebuie sa ai clientul. Cei care vin cu IT spre noi o fac pentru ca, inca, avem consturi mici comparativ cu Silicon Valley sau cu alte locatii similare. Si, probabil, suntem mai OK la multe alte aspecte decat India, unde pretul e mai mic – sunt firme romanesti care folosesc programatori indieni, deci ceva management este. Subiect greu …

 2. AvatarManole a comentat:

  Am inteles. Avem absolventi de discipline economice, dar nu destule competente. Si nu destui antreprenori.
  Managerul american are unde vinde, dara managerul roman nu ar vinde nici daca ar avea unde, in contextul curent.

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.