procesele verbale pentru lipsă rovignetă sunt nule

Sâmbătă, 21 Februarie 2015 | 1 Comentariu

Avocatul Poporului a promovat un recurs în interesul legii, în care au solicitat declararea nulităţii absolute a tuturor proceselor verbale de contravenţie pentru lipsa rovignetei (taxa de drum), emise de CNADNR. Motivul invocat este faptul că lipseşte semnătura olografă a agentului constatator, procesul verbal fiind semnat doar cu semnătură electronică:

harta-camere-supraveghere-rovigneta

În mod cu totul normal, recursul a fost admis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – ÎCCJ, decizia fiind foarte clară:

În şedinţa din 16 februarie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, legal constituit în fiecare dintre cauze, a soluţionat 2 recursuri în interesul legii, fiind pronunţate următoarele soluţii:

Decizia nr.6 în dosarul nr. 14/2014

Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.17 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art.4 pct.1-4 şi art.7 din Legea nr.455/2001 privind semnătura electronică, republicată, procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art.8 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art.9 alin.(1) lit.a), alin.(2) şi alin.(3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.

Obligatorie, potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 februarie 2015.

Cei care au primit astfel de procese verbale pot să nu le achite, iar cei care au achitat deja se pot adresa instanţelor, care sunt obligate să respecte decizia ÎCCJ, şi să anuleze amenda. Dacă nu se reglementează rapid problema – prin hotarâre de guvern sau ordonanţă de urgenţă, instanţele vor fi asaltate de astfel de procese. Mai rămâne de văzut cum va înapoia statul, prin intermediul CNADNR, amenzile plătite de oameni.

Motivaţia anulării se bazează pe faptul că semnătura electronică este privată (fiind destinată a fi utilizată într-un sistem electronic – care permite verificarea autenticităţii), iar documentul constatator al contravenţiei are un caracter public. Relativ stupid, pentru că fapta în sine – circulaţia pe drumul public fără plata taxei a fost înregistrată corect – există dovadă filmată. Doar procesul verbal de contravenţie nu a fost emis corect, dacă în loc de semnătura electronică puneau o semnătură scanată a cuiva era probabil în regulă.

Şi uite aşa ne dăm cu tehnologia în cap!

Un comentariu la “procesele verbale pentru lipsă rovignetă sunt nule

  1. AvatarGicu Cazangiu a comentat:

    N-am inteles faza pe fond. Deci amenzile emise printr-un sistem electronic compus din camere de supraveghere si radare automate au nevoie de semnatura ‘lu Garcea ?

    Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.