problemele energiei eoliene

Marţi, 7 Mai 2013 | 0 Comentarii

Energia provenită din surse aşa-zis regenerabile este foarte interesantă. Ea nu este ieftină, aşa cum cred mulţi dintre noi. Producătorii de energie electrică beneficiază de o susţinere puternică din partea statelor UE prin subvenţie. Subvenţia este plătită de consumatori … în factura lunară. Nu comentez aici, este o tâmpenie să mă pui pe mine să plătesc pentru ca un privat care are o morişcă să facă profit.

centrale_eoliene_bulgaria

Problema centralelor eoliene precum şi a celor solare este una foarte simplă: cele eoliene produc energie cât timp bate vântul, cele solare cât este soare. Şi în restul timpului ce facem? Păi … nu ştim şi nu e treaba noatră pentru că noi facem profit din subvenţie.

baterii_langa_centrala_eoliana

Dar uite că lucrurile încep să se mişte şi producători mari de turbine eoliene – General Electric de exemplu, au pus nişte baterii de acumulatoare la baza stâlpilor de susţinere a centralelor şi aşa se asigură un pic de energie cât nu bate vântul. O fii bună ideea? Eu cred că este una foarte proastă. La fel de prostă ca ideea de a pune acumulator de sute de kilograme în portbagajul automobilului electric.

Încărcarea completă a bateriilor acumulatoare cu o greutate de 315 kg şi o capacitate de 26,5 kWh, care se compune din 180 celule litiu-ion, cu un diametru de 150 mm şi o lungime de 650 mm fiecare, este suficientă pentru 140 de kilometri.

Sursa: Skoda Octavia Green

Cea mai mare problemă a zilelor noastre este stocarea energiei. Fie că este vorba despre energie electrică sau termică. Şi telefonul mobil este extraordinar, doar că acumulatorul ţine foarte puţin. Până nu se va inventa un acumulator care să permită o stocare cu o densitate de cel puţin 10 ori decât în prezent, toate lucrurile astea verzi sunt doar o utopie din punct de vedere financiar.

Sigur, dar pe noi nu ne interesează partea financiară atâta timp cât fraierii plătesc taxă verde şi noi facem profit.

Sursa foto: www.technologyreview.com

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.