primul ajutor la electrocutare

Marţi, 3 Iunie 2014 | 0 Comentarii

Subiectul este foarte bine acoperit, atât în materiale informative scrise, dar şi pe Internet. Problema este atunci când, pe Internet, apar prostii sau lucruri parţial adevărate şi acestea sunt preluate de alţii, nemestecat. Deci, ce facem în cazul în care vedem un om care se electrocutează la un aparat/utilaj/priză? Conform multor site-uri dar şi celor de la Electrica Transilvania Sud:

Este obligatoriu ca orice manevra de prim ajutor sa fie precedata de intreruperea sursei de curent, nerespectarea acestei cerinte prezentand risc vital pentru salvator.

Deci, înainte de a acorda primul ajutor trebuie să deconectăm alimentarea. Stimaţi domni, dacă vedem un om care se electrocutează, şansele ca noi, oameni simpli de pe stradă, să ne dăm seama de unde anume se alimentează accidentatul şi mai ales cum se întrerupe alimentarea sunt minime. Imaginaţi-vă un om care se electrocutează la un aparat cu carcasă metalică (o maşină de găurit, un aparat de sudură, etc.). Aparatul se alimentează cu un cablu lung de 20 de metri, introdus într-un tablou electric. Este o aberaţie să ceri salvatorului să oprească alimentarea aparatului! Pentru că operaţiunea poate dura foarte mult dar mai ales pentru că poate fi extrem de periculoasă chiar pentru salvator. Cum se descurcă un om fără cunoştinţe electrice într-un tablou de distribuţie de joasă tensiune care conţine zeci de siguranţe automate şi protecţii? Cum identifică la care dintre siguranţele din tablou întrerupe circuitul care merge la electrocutat?

femeie-pe-stalp-electrocutare

Nu mai întreb cum anume procedezi dacă îl vezi că se electrocutează de la un cablu care coboară de pe un stâlp de susţinere a reţelei de curent din sat. Mergi în postul de transformare şi deconectezi linia?

Capitaliştii sunt mult mai clari în explicaţii:

If the victim is still touching a live electrical source, either turn off the power to the source, or break the victim’s contact with it. Find a non-conductive object (wooden broom handles are commonly used) and break the contact between the victim and the source. Should the victim be in contact with downed power lines, do not attempt a rescue. Instead, call 911 and wait for professional rescuers to come and ensure the power lines are no longer live.

Cât priveşte profesioniştii din Electrica, aceştia ştiu că:

Tensiunea si intensitatea curentului electric; un curent de intensitate mare produs de tensiuni inalte poate carboniza tesuturile in locurile unde rezistenta este cea mai mare.

Adică ţesuturile se carbonizează atunci când rezisteţa este mare, adică intentitatea curentului este mai mică?

Grea treabă şi asta cu primul ajutor.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.