pretul gigacaloriei

Joi, 6 Februarie 2014 | 2 Comentarii

Încălzirea pe perioada lunilor de iarnă reprezintă cea mai mare cheltuială cu utilităţile pentru orice familie din România. Cei racordaţi la sistemul centralizat al oraşelor (un sistem vechi, cu pierderi uriaşe) au un avantaj competitiv în faţa celor care utilizează alte surse de energie: gaz, lemne, peleţi, etc. Avantajul constă în faptul că primăriile din aceste oraşe dau subvenţii producătorului de energie termică. În felul acesta, preţul pe care îl plăteşte utilizatorul final pe gigacalorie este mai mic decât preţul de producţie. Folosind banii din impozite, primăria subvenţionează indirect doar o parte dintre locuitorii unei localităţi. Practica este discriminatorie şi nu are nici o logică economică. De ce să subvenţionez un sistem falimentar, cu pierderi?

termica-suceava

Fenomenul se petrece în majoritatea oraşelor mari, cea mai mare subvenţie şi implicit cel mai mic preţ pentru o gigacalorie este în Bucureşti.

In 2012, dupa majorare, gigacaloria in Bucuresti a ajuns la 325 lei. Din acest cost populatia suporta 170 de lei, restul fiind subventionat de primarie.

Şi în 2013-2014, preţul gigacaloriei în Bucureşţi a rămas la fel, adică 170 lei. În toată ţara e aceeaşi poveste, consumatorii finali plătesc aproximativ la jumătate preţul real. Restul e din impozitele tuturor. Nu mai spun că cei cu venituri mici primesc suplimentar un ajutor, practic o altă subvenţie, tot din banii de impozite.

Mă mir că nu se sesizează nimeni (de genul avocatului poporului) care să atace legal aceste aspecte profund incorecte şi discriminatorii.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.