preşedintele vrea să amestecăm puterile

Miercuri, 7 Ianuarie 2015 | 0 Comentarii

În orice ţară democratică, separarea puterilor în stat este un lucru fundamental. Cei care fac legi nu le aplică, cei care aplică legile nu le fac. E atât de simplu de înţeles.

Klaus Iohannis, preşedintele ales, a participat la o sedinţă a CSM şi a spus:

“Este de datoria mea sa arat, totodata, ca institutiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Institutiile nu “apartin” conducatorilor. Doar asa ne putem feri de derapaje si manipulari, de situatii periculoase si nedemocratice. Asadar, institutiile trebuie consolidate si aparate in ansamblu, si aici ma refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul general, DNA si DIICOT. De asemenea, din acelasi punct de vedere al consolidarii sistemului judiciar, opinez ca, in perspectiva regandirii si modernizarii arhitecturii institutionale a legilor sigurantei nationale si a legii CSAT, este util sa luam in discutie daca nu cumva intre membrii CSAT ar trebui sa se regaseasca si procurorul general, nu o persoana anume, ci institutia procurorului general. De asemenea, cred ca CSM, Inalta Curte si Parchetul General ar trebui sa poata avea initiativa legislativa pentru ca reprezinta institutiile de aplicare a legii, respectiv de guvernare a justitiei.”

sediul-csm

În mod absolut logic, nu au ce căuta CSM şi ICCJ cu iniţiativă legislativă, deoarece ambele fac parte din puterea judecatorească, putere care trebuie să stea separată de cea legislativă şi de cea executivă. De asemenea, în CSAT – care este un executiv, nu îşi are locul procurorul general al României, reprezentant al puterii judecătoreşti.

Eu nu ştiu cine anume l-a sfătuit dintre consilieri, dar e nocivă propunerea. Dacă puterea judecătorească vrea anumite modificări, există o colaborare instituţionalizată cu puterea legislativă şi cu cea executivă, lucrurile putând fi reglate fără a modifica nimic.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.