povestiri de seara

Miercuri, 30 Iulie 2014 | 0 Comentarii

Senatorul independent Valer Marian (fost membru PSD până în mai 2013) a avut, de-a lungul timpului, mai multe ieşiri publice legate de ceea ce se întâmplă prin … Bucureşti. Omul a ieşit pe piaţă cu o nouă declaraţie, de data aceasta despre proaspătul demis Oltean, şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI. O poveste interesantă, care încearcă să manipuleze în mai multe direcţii. Poveste din care se poate înţelege oarecum de ce Cluj, de ce nu ăia care apar la televizor conduc cu adevărat, de ce nu contează cu cine ai votat sau cu cine vei vota. Apare şi Bercea în poveste, apare şi Mircea, şi, pentru ca totul să aibă un sens, apar şi cele două tabere, aparent adversare, de la cele două palate: Cotroceni şi Victoria. E lungă povestea …

casca

“Opinia publică a aflat luni pe înserate, din Monitorul Oficial, că premierul Victor Ponta l-a eliberat din funcţie pe şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), chestorul de poliţie Gelu Oltean, având rang de secretar de stat, la cererea vicepremierului pentru securitate naţională, ministrul de Interne Gabriel Oprea. Nici premierul Ponta, nici vicepremierul Oprea şi nici schimbatul Oltean nu au oferit vreo explicaţie până în prezent. Şeful Guvernului a afirmat laconic aseară (în seara zilei de 28 iulie – n.r.) la un post de televiziune că nu are nimic de reproşat chestorului Gelu Oltean şi că l-a eliberat la cererea vicepremierului Oprea, urmând să primească alte însărcinări în cadrul MAI.
Realitatea este însă cu totul alta. Chestorul Oltean a fost tras pe linie moartă cu circa o lună în urmă, când vicepremierul Gabriel Oprea l-a chemat de urgenţă la cabinetul său şi i-a comunicat că va preda conducerea operativă a DIPI locţiitorului său, Gheorghe Nicolae, transferat de la SRI, unde a avut gradul de colonel. Totodată, vicepremierul Oprea i-a spus că, începând din ziua respectivă, va sta permanent în timpul programului de lucru într-un birou situat lângă cabinetul său. În momentul în care a fost invitat telefonic la cabinetul ministrului Oprea, chestorul Gelu Oltean se afla la o întâlnire cu chestorul Terente Merce, consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Traian Băsescu, cu care se află în relaţii de amiciţie şi de cooperare informativă de aproape un deceniu. Acest Terente a fost şeful SIPI Bihor şi locţiitor al şefului Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), în ultimii ani de şefie ai chestorului Virgil Ardelean, cu care se află în relaţii foarte apropiate, ca şi Gelu Oltean, dealtfel. Oltean a plecat grăbit de la întâlnire, dar a întârziat circa 30 de minute faţă de ora fixată de vicepremierul Oprea. Întâlnirea dintre chestorii Oltean şi Merce a avut loc în plin scandal Bercea Mondial, referitor la care există indicii că a fost orchestrat cu ajutorul serviciului secret al MAI şi a născut bănuieli că demisul Oltean a fost implicat în scurgerea unor informaţii către Palatul Cotroceni şi în distrugerea unor interceptări audio-video, care se refereau la preşedintele Traian Băsescu. În ultimele zile, au apărut speculaţii că < bătrânul de la Cotroceni >, invocat de procurorul Eugen Iacobescu, ar putea fi consilierul prezidenţial Terente Merce.
Originar din Cluj-Napoca (ca şi mentorul şi protectorul său) şi poreclit < Puiul Vulpii >, Gelu Oltean îşi datorează întreaga carieră profesională din ultimele două decenii chestorului Virgil Ardelean, zis Vulpea, cunoscut drept cel mai viclean şi longeviv şef al serviciului secret al MAI (1999-2006). Ardelean l-a promovat şef al SIPI Cluj şi l-a sprijinit ulterior să devină ataşat de interne în Italia, şef al Direcţiei Cancelarie din DGIPI (respectiv şef de cabinet al şefului DGIPI şi şef al ofiţerilor acoperiţi ai serviciului secret al MAI) şi, în fine, director general al DIPI.
Gelu Oltean a fost promovat şeful DGIPI de fosta guvernare PDL-UNPR-UDMR şi nu numai că a fost menţinut în funcţie de guvernarea USL, dar a fost înălţat în grad şi în rang. Oltean a fost numit şef interimar al DGIPI în cursul lunii aprilie 2012 sub Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu de către ministrul de Interne Gabriel Berca, la recomandarea chestorului Virgil Ardelean, cu concursul cuplului proprezidenţial Elena Udrea-Dorin Cocoş şi cu girul preşedintelui Traian Băsescu. În data de 21 mai 2012, după preluarea guvernării de către USL, în calitate de senator PSD, i-am adresat o amplă interpelare ministrului de Interne Ioan Rus, prin care i-am solicitat, printre altele, şi demiterea şi tragerea la răspundere disciplinară şi penală a şefului DGIPI, comisarul-şef Gelu Oltean, arătând că foşti subalterni ai acestuia îl acuză de implicare în favoarea preşedintelui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009, de încălcare a legii siguranţei naţionale şi de afaceri dubioase cu cetăţeni români şi străini. Ministrul Rus nu mi-a răspuns, însă, la interpelare, iar în cursul lunii respective l-a definitivat pe Oltean în funcţia de şef al serviciului secret al MAI. Nu este un secret că Rus, clujean şi el, este un prieten vechi, apropiat şi devotat al chestorului Ardelean (pe care îl alintă < Căruntul >), cu conotaţie de înţelept. Ardelean se laudă inclusiv că ministrul Ioan Rus ar fi creaţia sa şi ceva adevăr există la mijloc, dacă avem în vedere relaţia sa cordială cu preşedintele Traian Băsescu din ultimii ani.
În cursul campaniei pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012, în spaţiul online a apărut un amplu şi detaliat material la adresa şefului DGIPI, Gelu Oltean, intitulat < Armaghedon 0215. Informaţii despre reţeaua coruptului Gelu Oltean, şeful DGIPI >, în care i se aduceau grave şi multiple acuzaţii de corupţie, de abuz în serviciu şi de încălcare a legii siguranţei naţionale. Cea mai gravă acuzaţie era că, în perioada în care a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Cancelarie din DGIPI, ar fi livrat permanent date actualizate din arhiva electronică a serviciului secret al MAI firmei private de protecţie şi pază a chestorului (în rezervă) Virgil Ardelean, SC Arvifox Mision Security SRL, cu punct de lucru la sediul firmei lui Ion Ţiriac din Bucureşti, lângă Ambasada Chinei. Conform materialului invocat, chestorul Ardelean ar fi primit anterior baza de date a DGIPI de la fostul său subaltern Gicu Păcurar, originar tot din Cluj-Napoca. Interesant, dar şi suspect, vizavi de legea siguranţei naţionale, este faptul că la firma privată a chestorului Ardelean activează foarte mulţi foşti şefi şi ofiţeri acoperiţi de la DGIPI. În anul 2010, întrucât şeful de atunci al DGIPI, comisarul-şef Cornel Şerban, a sesizat scurgerea de informaţii din serviciu către Virgil Ardelean şi de la acesta spre Elena Udrea şi Traian Băsescu, Gelu Oltean a oferit informaţii compromiţătoare despre acesta procurorului-şef DNA, Daniel Morar, şi procurorului-şef de secţie Doru Ţuluş, ambii originari din Cluj-Napoca, şi, profitând de calitatea sa de şef de cabinet al şefului DGIPI, a înlesnit procurorilor instalarea de tehnică de interceptare în cabinetul acestuia. Atunci, pentru a putea fi schimbat din funcţie, comisarul-şef Cornel Şerban a fost reţinut 24 de ore de către procurorii anticorupţie în dosarul Puiu Popoviciu.
În pofida acestor acuzaţii grave, după câştigarea alegerilor parlamentare de către USL, premierul Ponta a transformat DGIPI în departament şi l-a ridicat pe şeful acestui serviciu secret la rang de secretar de stat. Mai mult, drept recunoştinţă pentru serviciile aduse, la sugestia premierului Victor Ponta şi la propunerea ministrului de Interne Radu Stroe, în cursul anului 2013, a fost avansat la gradul de chestor şi a primit două stele, una de Ziua Poliţiei şi una de Ziua Naţională. În toamna anului 2013, Gelu Oltean a avut tangenţă cu tenebroasa afacere a contractului de 263 de milioane de euro, încheiat de obscura, până atunci, firmă clujeană EnergoPower & Gas cu Hidroelectrica, în care au fost arestaţi şi trimişi rapid în judecată, pentru o mită de 1,4 milioane de euro, consilierul ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihăilă, şi directorul comercial al Hidroelectrica, Eugen Brădean. A fost cel mai fabulos contract din istoria Hidroelecrica şi, potrivit unor ofiţeri de informaţii, avea drept scop şi asigurarea de fonduri pentru campania prezidenţială din această toamnă. Energo Power & Gas este o firmă-paravan pentru afaceri cu energie controlată de chestorul Virgil Ardelean, fiul acestuia, Alin, fiind până relativ recent principalul asociat şi patronul de facto al acesteia. Poate ne spune mai multe un alt clujean, Geoge Maior, directorul SRI, finul lui Rus şi amic cu Ardelean. Mai ales că, în data de 26 octombriei 2013, presa şi unele servicii l-au imortalizat pe şeful DGIPI, Gelu Oltean, în incinta aeroportului Cluj-Napoca, în timp ce îl prelucra informativ pe Rareş Cristea, administratorul şi asociatul-paravan al firmei Energo Power & Gas, care tocmai aterizase de la Bucureşti, unde fusese citat şi audiat în ziua precedentă la DNA. În ziua respectivă, alături de alţi oficiali clujeni (preşedintele Consiliului Judeţean, prefectul judeţului, vicepreşedintele regional al PSD, Ioan Rus ş.a.), chestorul Oltean era prezent la aeroport pentru a-l întâmpina pe premierul Victor Ponta, care fusese invitat şi era aşteptat la inaugurarea noii piste a aeroportului, dar n-a mai venit, din cauza protestelor anunţate la adresa sa.
Gelu Oltean a scăpat până acum basma curată graţie protecţiei asigurate de binefăcătorul său interesat Virgil Ardelean şi de relaţiile transpartinice asigurate de acesta, îndeosebi cu fostul ministru de Interne de la PSD Ioan Rus, cu fostul ministru de Interne de la PDL Vasile Blaga, cu fostul consilier prezidenţial şi ministru PDL Elena Udrea şi cu fostul senator PNL Norica Nicolai, actualmente europarlamentar, iar mai nou, chiar cu premierul Victor Ponta. Consider că a venit vremea ca Oltean să răspundă şi, în acest sens, solicit DNA, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi SRI să facă lumină asupra acuzaţiilor de corupţie, de abuz şi de încălcare a legii siguranţei naţionale lansate la adresa sa. Totodată, este un moment potrivit să fie luat la întrebări şi cel mai vechi locţiitor al lui Oltean, chestorul Zărnică Nelu, despre care şefi ai unor structuri de informaţii din judeţul Braşov spun că are multe bube penale. Acest Zărnică fost şeful SIPI Braşov şi trebuia schimbat din funcţie după un control de fornd, dar a fost salvat de Oltean, care l-a promovat în 2012 în funcţia de şef al Direcţiei de Informaţii din DGIPI, iar în 2013 a fost avansat chestor şi a fost numit locţiitor al şefului DGIPI pe probleme de autoprotecţie. Zărnică este acuzat că a fost implicat inclusiv în retrocedări imobiliare frauduloase, îndeosebi pe raza staţiunii Poiana Braşov, de unde au profitat şi unii şefi ai săi.
Pentru a veni în sprijinul organelor de anchetă, anexez o amplă şi detaliată informare privind cariera profesională şi infracţională a demisului Gelu Oltean, întocmită de ofiţeri care au deţinut funcţii importante în DGIPI, care mi-a parvenit în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012 şi care conţine date în plus faţă de materialul apărut în presă, sub formă de Armaghedon”.

Pentru mai multe detalii, Valer Marian face public şi un document cu explicaţii, diagrame, figuri. Pentru a fi mai uşor înţeles textul de mai sus. Întâmplător sau nu, apar şi nume cunoscute publicului, apar nume de televiziuni care prezintă – în special seara, documente “şoc”. Simpatic, nu?

Sursa: bursa.ro

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.