posibile comisioane la carduri

Marţi, 12 Februarie 2013 | 7 Comentarii

Mai mulţi comercianţi din SUA au dat în judecată VISA şi Mastercard în ideea de a transfera măcar o parte din costurile generate de plata cu cardul spre cumpărători. Nu sunt sigur că toată lumea ştie, dar în acest moment costurile generate de plata cu cardul sunt acoperite exclusiv de către comercianţi. Asta înseamnă că o parte din preţul de raft, plătit de client – undeva între 1,5% şi 4,5%, ajunge la bănci. Aceste comisioane le încasează băncile prin intermediul cărora se face plata.

visa_mastercard

Sigur, comisioanele just oarecum justificate, dar comercianţii pierd bani dacă plata se face cu cardul. Dacă un produs are preţul la raft de 100 de lei şi plata se face cu cardul, firma încasează între 95,5 şi 98,5 lei (depinde de volumul de tranzacţii, bancă, etc.). Dacă plata se face cash la casă, se încasează 100 de lei. Şi plata cu cash generează costuri pentru comercianţi, dar ei spun că într-un procent mai mic decât la plata cu cardul.

Ceea ce au obţinut comercianţii din SUA în urma procesului deschis încă din 2005, este ca preţul plătit de clientul care plăteşte cu card să fie mai mare decât preţul care este achitat cu bani cash, în acest fel acoperind taxele bancare. Doar în 40 de state a fost acceptat sistemul, în California, New York şi Texas fiind declarat ilegal.

Se va ajunge şi în Europa aşa?

Sursa: www.theverge.com

7 comentarii la “posibile comisioane la carduri

 1. Bucovinean a comentat:

  Avand in vedere ca volumul tranzactiilor e din ce in ce mai mare(in SUA si tarile Euro), bancile fac economii majore atunci cand clienti decid sa nu se duca in fiecare zi de salariu sa goleasca bancomatele, bancile si companiile de carduri trebuiau sa micsoreze taxele de mult, pentru ca este de unde… Cred ca asa se va ajunge incet incet la micsorarea taxelor de procesare la valori mai mici acceptabile.

  De aia si paradoxul la noi desi firmele pe online au o cifra destul de mare de afaceri, cifra pe comert online e luata doar cea a tranzactiilor cu cardul, dar cum taxele sunt mari pentru comercianti, multi inca prefera sistemul ramburs. (stiu si clienti prefera ramburs, dar idea ca uni nu adauga pentru ca sunt comisioanele mari si birocratie destul de mare ca sa ajungi sa ai implementat sistemul).

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 2. koz a comentat:

  E de inteles si cred ca vom vedea si la noi mai des aceasta taxare a clientului. Bancile si procesatorii de plati online au comisioane mari. La wizzair au luat masuri de vreo 2 ani, cred. E mai scump cu 34 de lei daca platesti cu cardul. Taxa suplimentara se plateste pt fiecare persoana, pentru fiecare zbor, nu per tranzactie. Ex: pt 4 persoane dus-intors, taxa de rezervare cu plata cu cardul este de 272 de lei.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Mi-e greu sa cred, dar e posibil sa ai dreptate. Un link, ceva?

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. gabi a comentat:

  asta cu wizz-u e adevarata, puteti sa va jucati cu optiunile de booking si observati, si acu observ ca e diferenta 1 euro si la ce fel de card se foloseste.

  In aceeasi idee in Ungaria, de la inceputul anului toate bancile au introdus comision de extragere automat: daca scoti bani din bancomat e suma fixa (gen 15euro centi si creste la valori mai mari de 300 euro), iar daca platesti cu cardul oriunde intotdeauna apare un comision extra de 0.01% din valoarea platita. E un lucru nou pentru Ungaria acest lucru. Aceeasi explicatie oficiala, bancile nu mai au fonduri sau nu mai vor sa suporte costurile legate de existenta cardurilor…

  Ah, si spre deosebire de Romania poti scoate bani de la orice alt bancomat al altei banci fara comision interbancar, doar ce am subliniat mai sus.

  PS: Incet, incet, revenim la ideea bunicii de a ascunde toata viata banii prin casa.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 4. Sebastian a comentat:

  Asa am platit si eu la Blue AIr o taxa de 72,8 lei, pentru un zbor dus-intors pentru ca am platit cu cardul. Personal cred ca daca aceste comisione vor fi platite de clienti, vor scadea considerabil platile cu cardul in Romania.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Dar la Blue Air poti plati si cash undeva? Imi scapa … Bazandu-se pe asta, e posibil să nici nu ofere decat plata cu cardul si sa stoarca banii de la clienti.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.