portalul e-romania merge înainte

Marţi, 14 Octombrie 2014 | 0 Comentarii

Vă mai amintiţi de proiectul e-Romania? A fost lansat pe vremea PDL, suma vehiculată la acel moment – publicată pe site-ul MCSI, fiind de 500 de milioane de Euro. Era vorba despre portalul e-Romania.

Site-ul a apărut, singura problemă este că e cam golaş. Dar aflăm de pe site nişte informaţii importante, informaţii pe care fostul ministrul al comunicaţiilor Valerian Vreme nu le cunoştea.

eromania-stadiu-implementare

Deci este vorba despre 2 proiecte, a căror valoare totală este de 529.539.973 lei, adică aproape 129 de milioane de euro. Ciudat este că proiectele au demarat în anul 2011, iar noi ne aflăm în 2014, ceea ce înseamnă că în 3 ani de proiect s-au realizat doar procente nesemnificative, iar până la încheierea lor mai este 1 an.

Informaţii mai vechi spun aşa:

Portalul național e-România 2 este o a doua etapă a unui proiect guvernamental prin care autoritățile din țară vor să pună la dispoziția cetățenilor servicii on line. Pe lângă faptul că acest proiect, care în Occident este implementat de ani buni, costă zeci de milioane de euro, el este nefuncțional. Până în momentul de față e-România 2 a costat circa 9 milioane de euro, iar site-ul îl prezintă pe Emil Boc ca fiind Prefectul Clujului, șeful Consiliului Județean Cluj și, nu în ultimul rând, primarul orașului.

Pe vremea când Emil Boc era prim-ministru, guvernul a acordat pentru strategia de informatizare a României suma de 500 de milioane de euro. Pentru proiectul e-românia 2, guvernul a organizat o licitație, iar contractul a fost câștigat de SC Omnilogic care pentru 9 milioane de euro ar fi trebuit să pună la punct site-ul e-românia 2, un portal de prezentare și oferire de servicii on line pentru administrațiile locale și naționale.

Portalul e-România a fost aprobat printr-o hotărâre de guvern în 2010, dar o serie de licitaţii pentru achiziţionarea de servicii necesare construirii acestui portal au fost făcute în 2009. Acest proiect de informatizare este prevăzut să fie pus la punct în perioada 2010-2013, iar banii necesari pentru acest lucru (circa 500 de milioane de euro) au fost împărţiţi în patru tranşe anuale.

“Bugetul total al proiectului e-România 2, implementat de MCSI este de 52.057.628,01 lei cu TVA (echivalentul a 12 milioane de euro) şi nu sunt prevăzute alte alocări bugetare în acest moment. Așadar, pentru proiectul e-România 2 au fost bugetate, pentru fiecare dintre anii 2010, 2011 şi 2012 câte 17.352.542 lei. Cu excepția anului 2012, aceste sume au fost cheltuite integral.

Cu toate astea, până nu va fi finalizat proiectul e Romania 2, nu putem vorbi de o estimare a întregului proiect. Când va fi finalizat, se va face o evaluare completă a costurilor pentru întregul proiect”, arată reprezentanţii MCSI.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.