poluare cu praf din sahara

Sâmbătă, 5 Aprilie 2014 | 0 Comentarii

Un nor se praf din Sahara străbate Europa în aceste zile, în această noapte a ajuns şi deasupra României. O parte dintre particulele antrenate a curenţii de aer au ajuns şi la sol, pe maşini. Aşa arată fenomenul:

praf-sahara-2014-01

praf-sahara-2014-02

Cei de la ANM au emis un comunicat:

3 aprilie 2014 – NOTĂ PRIVIND EVOLUŢIA PRAFULUI DE ORIGINE SAHARIANĂ DEASUPRA ROMÂNIEI

În ultimele zile, deasupra regiunilor de vest şi de sud-vest ale continentului a evoluat o formaţiune barică depresionară care a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană. Deoarece în aceste regiuni s-au semnalat deja precipitaţii pe arii extinse concentraţia particulelor de praf este în scădere. În zilele de 4 şi 5 aprilie concentraţii foarte reduse de praf saharian se pot înregistra şi deasupra României, în condiţiile în care ţara noastră se va afla la extremitatea acestei formaţiuni barice depresionare.

Praful a apărut şi în Londra, oraş în care a fost emisă alertă meteo din acest motiv.

Ce efecte are praful? Dat fiind că este extrem de fin (mai fin decât făina albă de grâu), este aspirat pe căile respiratorii, în filtre (inclusiv la autoturisme) şi se depune în locuri foarte greu de intuit.

Cine are probleme respiratorii e bine să stea în casă!

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.