poliţiştii transcriau convorbirile interceptate

Luni, 9 Februarie 2015 | 0 Comentarii

E greu de rezistat în multitudinea de informaţii şi ştiri penale din ultima perioadă. Multe amănunte scapă observatorului obişnuit, dar, la o citire mai atentă a unor ştiri, te cutremuri. De exemplu:

“Cei doi inculpaţi îşi informau ofiţerul racolator despre abuzurile poliţiştilor, despre implicărilor lor în activităţi de contrabandă, iar lucrătorii Secţiei Gălăneşti ar fi aflat de colaborarea acestora cu ofiţerul SIPI în timp ce transcriau convorbirile telefonice interceptate între mai mulţi suspecţi în cel de-al doilea dosar în care se investigau zeci de furturi.”

Adică un personaj care era un mic infractor dar şi informator al unui poliţist din serviciul de protecţie internă, a fost interceptat de SRI (probabil, dar irelevant în context). Articolul spune că politiştii care erau turnaţi de respectivul infractor mărunt au ajuns în ipostaza inedită să transcrie nişte interceptări telefonice în care se vorbea despre ei. Şi findcă au aflat că ăla sifona, au zis să-i fabrice nişte probe şi să-l bage la bulău, ca să nu mai vorbească:

“… poliţiştii de la Gălăneşti, “în baza unor probe mincinoase ori acte false, au obţinut arestarea preventivă a celor două persoane, în scopul de a stopa colaborarea cu cadre ale structurilor de informaţii”

Halucinant şi, dacă este aşa, mi se pare absolut logic ca stenogramele să ajungă în presă şi pe ecranele televiziunilor. Dacă poliţistul de la postul comunal transcrie interceptările telefonice făcute într-un dosar penal, nu cred că mai este nimic de comentat.

– de aici

interceptari-telefonice

Din acelaşi loc, o chestiune importantă şi de bun simţ, dar care nu cred că se aplică în toate cazurile, mai ales la politicieni:

Arestarea trebuie să se bazeze pe fapte, care consolidează cel puţin suspiciunea că o infracţiune a fost comisă şi că cel deţinut are o legătură suficientă cu săvârşirea ei (…) este periculos, ca şi precedent judiciar, a susţine o acuzaţie penală împotriva unui funcţionar public, asupra unei persoane în general, doar pe buna credinţă a unui martor, pe credibilitatea acestuia, în lipsa oricărei alte probe temeinice de vinovăţie”.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.