politia va monitoriza telefoanele gsm

Luni, 20 Mai 2013 | 6 Comentarii

Poliţia se va dota cu un aparat de localizare şi monitorizare a telefoanelor mobile are infractorilor. Practic vor utiliza un echipament care emulează o celulă reală (în toate reţelele mobile din România, respectiv Orange, Vodafone, Cosmote şi RDS). Telefonul victimei se va înregistra în celulele reale dar şi în celula poliţiei, dând de gol infractorul.

Echipamentul va fi montat într-un portbagaj de plafon. Deci dacă vedeţi o maşină care arată aşa, este posibil să fie chiar maşina cu pricina:

portbagaj_auto

Dat fiind că telefonul trimite la înregistrare IMSI-ul, simpla schimbarea a cartelei SIM nu ajută – telefonul ţintă va putea fi identificat.

Stau şi mă întreb: de ce s-a cumpărat un asemenea echipament dacă informaţiile care se află cu el se regăsesc, la liber, în instalaţiile furnizorilor de telefonie mobilă? Fie cu echipamentul nou fie cu acces la operatori, legal este necesară o hotărâre judecătorească pentru a putea localiza telefonul suspectului. Sigur, e doar o întrebare. Retorică …

Bonus: Apar şi nişte probleme tehnice legate de alocarea spectrului (a canalelor) pe zone şi operatori. Echipamentul proaspăt cumpărat ar trebui să aibă o bază de date cu aceste frecvenţe (pe zone geografice) cel puţin pentru a nu perturba comunicaţiile utilizatorilor legitimi care nu au nici o treabă cu monitorizarea.

Sursa: mediafax.ro

6 comentarii la “politia va monitoriza telefoanele gsm

 1. Florin Cazacu a comentat:

  Sa-i prinda pe astia cu telefoane furate 🙂
  Dar lasand gluma de-o parte, cine stie in a cui buzunare au intrat banii pe aparatul ala.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 2. Gelu a comentat:

  Bănuiesc că operatorii de telefonie mobilă au închiriat echipamentele de transport date, nu sunt principalii jucători.
  Poliția poate colabora direct cu firmele care administrează echipamentele de comunicație pentru monitorizarea lor.
  Poate mă înșel însă e doar o părere…

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Nu inteleg ce ai vrut sa spui: “Bănuiesc că operatorii de telefonie mobilă au închiriat echipamentele de transport date, nu sunt principalii jucători.”

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Gelu a comentat:

  Ma refer la firmele ce asigura infrastructura echipamentelor pentru transportul de date, RADCOM este una dintre ele ce asigura montarea antenelor GSM, Echipamentele Shelter, etc, colaborand cu cativa dintre operatorii de la noi (Cosmote, Orange..)

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Să nu le amestecăm … ce treabă are firma care asigură montaj şi service pentru echipamente cu ce discutăm noi? Dialog şi Connex au ajuns la concluzia că trebuie esternalizate serviciile de instalare şi mentenanţă cu mulţi ani în urmă, după momentul în care şi-au pus la punct reţelele. Firmele care montează echipmentele nu au acces la informaţiile operaţionale are acestora (log-uri, etc.).

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.