pila Karpen şi curentul electric

Sâmbătă, 8 August 2015 | 4 Comentarii

La Muzeul Naţional Tehnic “Dimitrie Leonida” din Bucureşti există o pilă electrică, construită de Vasile Karpen, care funcţionează fără întrerupere de 70 de ani. Nepoţii inventatorului au fost la muzeu, recent, şi au exprimat intenţia de a construi la Politehnica din Bucureşti o copie fidelă a prototipului realizat în 1950, pentru a studia posibilitatea de produce, pentru România, curent electric gratuit.

Nu vreau să comentez foarte mult, dar zâmbesc:

“Surse din cadrul Politehnicii bucureştene ne-a spus că nepoţii lui Carpen au contactat facultatea şi muzeul Tehnic pentru a găsi soluţia de a face o copie fidelă a pilei electrice, ţinând cont şi de faptul că documentele care conţin datele tehnice ale obiectului sunt tot la muzeul “Leonida”. Această copie va fi folosită pentru a construi un aparat care să rezolve pentru totdeauna nevoia de energie – adică să producă curent electric gratuit.”

pila-karpen

Măsurătorile făcute recent la bornele pilei indicau un curent electric cu o tensiune de valoarea celei calculate de inventator, lucru inexplicabil pentru oamenii de ştiinţă. Pentru a intra un pic în detaliu, trebuie spus că, spre deosebire de ceea ce se învaţă la fizică în clasa a VIII-a, “Pila lui Carpăn” are un electrod din aur, altul din platină, iar electrolitul, lichidul în care sunt imersaţi cei doi electrozi, este acid sulfuric de puritate ridicată. Materialele din care este construita pila reprezintă doar un aspect al problemei. Conform calculelor lui Carpăn, s-ar putea construi un aparat similar, de gabarit – respectând exact proporţiile celui existent – care să dezvolte o energie mult mai mare.

Pila dezvoltă o tensiune la borne de 0,55V. Cu tensiunea stăm bine, nu e foarte clar dacă produce şi ceva curent, pentru că energia este tensiunea x curentul x timpul. Dacă în pilă este înmagazinată o cantitate de energie chimică de 100Wh, iar tensiunea la borne este de 0,55V şi curentul debitat este de 0,2uA, bateria poate fi activă 100 de ani. Pentru un curent consumat de 0,1uA merge vreo 200 de ani. Unde e misterul?

P.S. De-a lungul timpului au tot apărut diverşi deştepţi care au reinventat diverse pile care funcţionează la infinit, fără să consume nimic. Ca ăsta, despre care am mai scris.

4 comentarii la “pila Karpen şi curentul electric

 1. m a comentat:

  Daca explicatia este asa simpla atunci inginerul din clip e idiot sau doar… minte? Adica pare convins ca e un dispozitiv extraordinar.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. gabi2008 a comentat:

   Se extrage energie din mediu, caldura se transforma in current electric. Nu e perpetuum mobile, cum se insinueaza aici.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. omrau.ro Post author a comentat:

   Nu se poate extrage nimic fara a exista o diferenta de temperatura. E cam ca diferenta dintre tensiune si curent. Pot sa am o diferenta de potential (tensiune) intre doua puncte, fara sa am curgere de sarcina intre cele doua puncte, respectiv curent. Si in conditiile astea tensiunea ramane asa la infinit. Asta teoretic, pentru ca sarcina se va duce tot timpul de la un punct la altul, deci magia dispare in timp. Daca nu extrage nimeni nimic din pila aia (curent), tensiunea poate ramane asa mult si bine. Totusi, lumea spune ca nu a fost cercetata de nimeni in ultimii 50 de ani – de unde anume stiu vorbitorii de pe film ca pila mai produce ceva?

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.