philip gordon la bucuresti

Miercuri, 15 August 2012 | 0 Comentarii

Philip Gordon, asistentul secretarului de Stat al SUA Hillary Clinton (echivalentul ministrului de externe în diplomaţiile europene), a fost la Bucureşti. Nu, nu l-a invitat nimeni, a venit trimis de ai lui. A avut o atitudine relaxată, cu mâinile în buzunare.

philip_gordon_maini_in_buzunar

Ce a spus Philip Gordon?

Am venit pentru a intilni liderii-cheie din Romania si pentru a impartasi citeva mesaje de la Washington

Am venit să le transmitem ceva tuturor celor implicaţi în scandalul cu suspendarea / demiterea.

Am venit pentru ca urmarim evenimentele de aici foarte atent

Ştim exact ce se întâmplă aici.

Afirmatii credibile despre votarea ilegala pe scara larga la referendum, incercarile de a schimba listele electorale si aparentele incercari de presiune asupra Curtii Constitutionale in privinta validarii referendumului

Ştim că s-au comis fraude la vot, ştim că încercaţi să schimbaţi listele electorale, ştim că CCR are probleme în a da o soluţie.

Ambasadorul Gitenstein a sustinut punctele noastre de vedere atit in mod public, cit si privat. Subliniez ca el vorbeste in numele Administratiei SUA

Ne-am amestecat în politica internă a României iar acţiunile au fost coordonate de la cel mai înalt nivel şi nu au fost iniţitive personale ale ambasadorului. Ambasadorul nostru a vorbit în numele SUA, inclusiv la întâlnirile private avute cu lideri români.

Nu este un lucru normal sa revizuiesti listele electorale dupa aflarea rezultatului alegerilor. Cred ca CCR ar trebui sa raspunda la intrebarea legata de renumararea listelor electorale. Schimbarea listelor initiale si schimbarea rezultatului reprezinta intrebari serioase despre legitimitatea votului pentru un observator din afara. Nu e calea tipica pentru un referendum

Noi credem că referendumul trebuia validat sau invalidat folosind datele existente înainte de desfăşurarea lui.

Daca legitimitatea e pusa in discutie, nu va fi bine pentru liderii tarii si pentru tara: pietele financiare vor fi speriate, investitorii vor gasi alte locuri in care sa mearga, aliatii vor fi mai putin confortabili cu continuarea proiectelor comune

Dacă nu faceţi ce vă spunem noi, veţi avea probleme serioase legate de proiectele comune.

Ce declară Crin Antonescu după întâlnirea cu trimisul americanilor?

Este normal ca departamentul de stat al SUA să se intereseze suplimentar de situaţia din România, pentru că România este un aliat şi un partener important pentru SUA. Stabilitatea României este importantă (…) A fost evident pentru mine că şi oaspetele american venea cu nişte lucruri incorecte despre situaţia din România. Nu ştiu în ce măsură opinia domniei sale s-a schimbat, dar e clar că şi departamentul de stat avea informaţii incorecte.

Deci americanul era prost informat, habar nu avea de situaţia din România. Ambasada SUA din România nu-şi face bine treaba şi nu informează corect. Mai mult, nici agenţii serviciilor secrete americane din România nu-şi fac bine treaba şi au transmis acasă informaţii eronate. De unde rezultă că diplomaţia americană şi CIA sunt praf, habar nu au să culeagă şi să interpreteze informaţii.

Cât de prost trebuie să fii, ca preşedinte – fie el şi interimar, să declari aşa ceva după o întâlnire cu unul care a fost trimis special să-ţi spună că eşti în eroare?

Actualizare 18 August 2012 – 17:20

Ce mi se pare interesant, este că şi Ion Iliescu se face că nu pricepe adevăratele motive ale vizitei lui Philip Gordon la Bucureşti. Spre deosebire de el, Dan Andronic înţelege perfect mesajul americanilor.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.