petitiionline punct prosti

Joi, 23 Ianuarie 2014 | 0 Comentarii

De câţiva ani buni încoace, cu ocazia diverselor evenimente, când se trezeşte vreun roşian montan sau vreun remus cern să protesteze, când unii vor să demită preşedintele, etc. se organizează semnări de petiţii online. Mărturisesc că nu am cuplat niciodată la o astfel de iniţiativă, din simplul motiv că rezultatele nu au nici o valoare. De ce?

Păi de asta:

1. Nici un sistem informatic nu poate verifica dacă cel din spatele tastaturii este cel care pretinde că este. Aşa au apărut ca semnatari ai diverselor petiţii online Mihai Viteazu, Ştefan cel Mare, Alexandru cel Bun, etc.
2. Adresele de E-mail gratuite se pot crea de către oricine, extrem de uşor – în ideea că sistemul de semnare solicită o confirmare a votului, prin E-mail. S-ar putea ca mihai.viteazu@gmail.com să existe deja, şi persoana din spatele ei să fi semnat nişte petiţii online.
3. Rezultatele pot fi manipulate foarte uşor de către cel care a organizat petiţia.

Un exemplu mai jos:

petitie-online-antena3

De ce oamenii de bună credinţă semnează? Păi nu e mai comod să dai 3 click-uri şi să trăieşti cu senzaţia că ai făcut ceva? E mai simplu decât să ieşi în stradă şi iţi oferă senzaţia că faci parte dintr-o comunitate, a celor care protestează pe Facebook. E cam la fel ca atunci când te uiţi la televizor şi vezi că ăia combat din gură diverse subiecte şi ai senazaţia că uitându-te faci şi tu ceva. Sau, mai grav, că alţii luptă pentru tine! Aşa cum se întâmplă acum, în Ucraina, în capitala Kiev:

proteste-ucraina-2014

Aşadar, nu vă mai obosiţi să semnaţi nimic de genul, pentru că pur şi simplu rezultatele sunt irelevante. Citiţi o carte!

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.