pensionarul cersetor

Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 | 10 Comentarii

O ştire ne anunţă că nişte pensionari s-au călcat în picioare pentru 30 de lei.

Suma nu este mare, dar şi aşa s-a lăsat cu leşinuri, geamuri sparte, etc. Sunt multe familii tinere care ar avea nevoie de un ajutor în casă (pentru un copil mic, etc.), sunt o grămadă de mici treburi gospodăreşti de care s-ar putea ocupa un om ieşit la pensie. Şi asta pe bani. Idei sunt multe … Dar nu frate, ei preferă să stea pe bancă în faţa blocului cât e vara de lungă, la o sămânţă şi să o bârfească pe “aia de la 2” care aduce în casă tot felul de inşi dubioşi. Iarna stau în casă cu 3 rânduri de haine pe ei (da, caloriferele sunt închise) şi se uită la Antena 3. Şi înjură regimul care nu le dă pensii decente. Când e ziua votului, merg cu toţii şi votează majoritar USL, fiindcă aşa le-a spus la TV. E ţeapă, nici USL nu va mări pensiile sau salariile.

Ştiu, unii dintre ei au muncit o viaţă pentru o pensie de rahat. Alţii, mai norocoşi, s-au pensionat la 54 de ani. Priviţi imaginea de mai jos şi încercaţi să ghiciţi vârsta fiecăruia.

pensionari_odihnindu-se

Ce să mai zicem că sunt oameni în ţara asta care muncesc pentru 750 de lei pe lună, 8 ore pe zi. Cu studii superioare, master, etc. Mulţi aleg să îşi mai ia un job după cele 8 ore zilnice, alţii nu.

Nu vreau să generalizez, dar majoritar se întâmplă aşa. Desigur, se exclud din acest algoritm oamenii bolnavi, care nu pot să mai muncească din motive fizice. Dar sunt sute de mii de alţi pensionari, tineri pensionari, care stau şi freacă duda cât e ziua de lungă şi înjură guvernul (acelaşi guvern pe care tot ei l-au votat).

P.S. E un subiect extrem de sensibil şi abordarea trebuie percepută exact aşa cum este. Neutră şi prin prisma observatorului de pe stradă. Excepţiile sunt excepţii.

10 comentarii la “pensionarul cersetor

 1. AvatarAna a comentat:

  “nu v-a mari” 😀
  In rest aproape ca subscriu cu o mica exceptie totusi…cunosc pensionari care dupa 44de ani de munca in invatamantul preuniversitar au pensii de 560-570ron.In cazirile astea nu se mai pune problema de lene pt ca dupa 60 de ani nici mama nu te mai angajeaza pt ca-i pe lumea cealalta.Plus ca,asa cum bine zice si articolul,acum si absolventilor de studii superioare le este greu sa-si gaseasca un job,ce asteptari sa mai aiba matusa Tamara la 60+ cand peste tot se fac disponibilizari nu angajari…nu e ca si cum cineva i-ar da ei postul de secretara in defavoarea Bubulinei siliconate de 20j de ani care are pe CV o poza cu boticul rujat intens si hobby-uri gen plimbarile prin mall,fb-ul si manichiura french.

  Răspunde
  1. Avatarmihaela a comentat:

   Nu stiu ce-a simtit Ana, mie mi se pare ca simt o oferta de job!

   Daca din întâmplare ai nevoie ocazional de ajutor de la doi pensionari trecuti de 80 de ani (fie si sa supravegheze un copil în parc la joaca, sa-l spele pe mâini la întoarcere si sa-i dea sa manânce) da un semn.

   Nu s-ar îmbrânci parintii mei pentru 30 de lei de la casa de ajutor reciproc a pensionarilor ca n-au nevoie deocamdata, înca sunt doua pensii ca venit lunar în casa.

   În plus ma tem ca nici timp nu prea au: vara se chinuie sa lucreze pe cât îi mai tin puterile în gradina de la Itcani, la 38°C la umbra, iarna nu-i ca vara si prin urmare se deplaseaza greu si racesc repede.

   Daca vrei ajutor de la pensionari mai tineri de 80 de ani mai asteapta 15 ani sa ies la pensie!

   Dupa ’89 s-a pensionat cine-a vrut si cine n-a vrut: ca a nascut n copii, ca sotul / sotia câstiga foarte bine si nu era nevoie sa mai munceasca si-al doilea din familie. Când “al doilea” a ramas vaduv(a) s-a-mputit treaba si-a trebuit sa-si reia activitatea desi se pensionase “pe caz de boala”, s-a însanatosit peste noapte!

   Sa mai vorbim si despre pensionarii CAP care locuiesc la Cucuietii din deal sau despre cei care efectiv au fost prea bolnavi ca sa mai poata munci?

   Ce ne-om face când or iesi la pensie politrucii politici si “ochiul si timpanul” Patriei? Probabil astia vor avea pensii speciale si nu vor fi nevoiti sa dea o “mâna de ajutor în casa” familiilor tinere…

   As zice mai curând sa nu criticam prea mult pensionarii ca nu întinerim niciunul dintre noi si nu stim ce ne-asteapta la batrânete (adica eu stiu, de-aia prefer sa ma feresc sa critic)!

   @Ana: tata s-a pensionat în prima faza la 60 de ani, dupa ’89 s-a angajat iar (la nivel salarial de stagiar) pentru ca era nevoie de economisti la fostul lui loc de munca. A mai lucrat câtiva ani si-a fost în paralel expert contabil autorizat.

   Teoretic un cadru didactic iesit la pensie din învatamântul preuniversitar ar putea gasi un job part-time la o gradinita privata. Din câte stiu mai exista înca astfel de institutii de învatamânt.

 2. AvatarAna a comentat:

  smart phone error…mine :)Mi se pare funny ca cineva in tara asta mai spera ca un partid aflat la putete va mari altceva decat taxele.Adica stiu ca suntem o tara de idealisti si visatori,but this is too much.N-avem cum sa recuperam 50de ani de decizii tampite doar prin schimbarea puterii…si copiii copiilor mei o sa resimta efectele etapei consumeristo-prostesti in care se afunda romanu’.Mai usor e sa strigi jos cutare decat sa iesi la munca si sa te limitezi la ce ai,si aici fac referire la Gigeii de stau cu mama,pun pasta de dinti pe raft la Metro,part time sa nu se surmeneze :),isi iau S3 in rate cu cuponul de pensie al mamei si pierd vremea la partid considerand ca fac ceva pt tara asta.

  Răspunde
 3. AvatarBucovinean a comentat:

  Totul se trage de la cultura. Vazusem un documentar cum in anumite tari mai dezvoltate decat noi din vest, companiile incercau sa ii pensioneze pe cei peste o anumita varsta, dar ei vroiau sa munceasca in continuare.
  La noi hopa de la 40 de ani toti se gandesc cum sa se pensioneze, munca e pentru fraieri. Cu studii superioare si ceilalti care inca mai muncesc, si eventual sa isi i-a fiecare din ei cate 3 norme de mini ca sa aiba statul taxe sa ii plateasca pe cei ce au muncit in fabrici si uzine….. De aia au si pensiile cum le au.

  Răspunde
 4. AvatarAna a comentat:

  Mihaela, tatal tau a avut posibilitatea si oportunitatea sa se angajeze…acum 4ani exista o lege care nu permitea pensionarilor sa beneficieze si de salar si de pensie concomitent.
  Plus ca un cadru didactic auxiliar nu-si gaseste usor de lucru in domeniu,in timp ce un cobtabil poate lucra ca pfa pana se satura.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Nici acum nu cred este permisa cumularea salariului cu pensia. Solutii legale sunt, exista contract de munca cu timp partial. Asta daca vrei neaparat sa dai niste bani la buget. Pentru plimbat copilul in parc si de supravegheat un copil dupa ce vine de la scoala pana se intorc parintii de la serviciu nu cred ca trebuie prea multe acte.

  2. Avatarmihaela a comentat:

   @Ana: N-am spus ca tata ar fi avut concomitent si salariu si pensie. I s-a facut un nou contract de munca de salariat “debutant”, statutul de pensionar a fost pus “între paranteze”. Ca persoana fizica autorizata a mai primit de efectuat câte o expertiza contabila de la Judecatorie (fiind înregistrat pe lista contabililor autorizati din zona).
   Statutul de salariat nu exclude posibilitatea unei activitati ca PFA desfasurata înafara orarului din cadrul contractului de munca.

   @OmRau: pentru plimbat copilul în parc nu trebuie niciun act, orice pensionar poate declara ca face asta benevol pentru ca iubeste copiii. Despre neplata impozitelor la bugetul de stat am mai discutat, ai spus ca impozitul pe salariu e exagerat de mare în România. Nu te contrazic dar stiu din experienta ca se poate si mai rau. Iar impozitarea unica nu-i totuna cu aia progresiva.

   Stiu ca platim impozit al naibii de mult dar de unde din alta parte strazi, scoli si spitale? Exista pe net imagini ale tarilor Europei vazute de pe orbita circumterestra: te rog sa-mi spui ce tara ti se pare mai luminata noaptea pentru ca are iluminat public pe autostrazi?

   Toate astea costa!

  3. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Eu am spus ca in Romania costul cu forta de munca este mare. Asta e diferit de “impozit”. Angajatorul plateste 1000 de lei, din care angajatul ia aproximativ 465. Restul il ia statul. Era la un moment dat o analiza a celor de la E&Y, dar nu mai gasesc link-ul.

  4. Avatarmihaela a comentat:

   “Lorsqu’une entreprise verse un salaire ou une rémunération nette de 1000 euros à un salarié, elle doit payer en moyenne 820 euros de charges patronales et salariales.” Sursa: http://www.expert-comptable-tpe.fr/posts/view/charges-sociales-montant-salaire#Le+total+des+charges+sociales+salariales+et+patronales+est+donc+%26eacute%3Bgal+%26agrave%3B+64%25+du+salaire+brut+(ou+82%25+du+salaire+net) – n-am gasit pentru Belgia.

   Din calculele mele cu “Calculatrice Windows” rezulta ca din 1000 € platiti de angajator, angajatul ia 450€ (în Franta). Nu-i exclus sa ma fi înselat la calcule.
   De-aia românii stabiliti în strainatate prefera sa munceasca “la stat” (daca sunt în stare, fireste): “statul” nu-si pune mari probleme de rentabilitate.

   Restul banilor nu-i ia neaparat “statul” ci în mare parte merg spre sitemul de asigurari: de sanatate, pensie si somaj (sistem care functioneaza, nu trebuie sa-ti cumperi medicamente în spital).

   Ideea e ca nu e nicaieri Raiul pe Pamânt nici pentru angajatori, nici pentru angajati.
   Si totusi societatea occidentala o duce un pic mai bine. “Mostenirea grea comunista” veti spune… Posibil.

   În schimb cetateanul occidental e-ncurajat de vreo doi ani sa-si pârasca vecinul (câte masini are, ce îmbunatatiri si-a adus la locuinta, cât de des îsi schimba mobila), exact cum era la noi acum 30-40 de ani. Cred ca s-au “inversat polii” sociali între Est si Vest… Pentru a verifica delatiunile e nevoie de muuulti angajati la Finante, adica “la stat”! 😀

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.