pacaleala cu tirajul ziarului

Miercuri, 18 Iunie 2014 | 0 Comentarii

Scandalul de la Astra Asigurări s-a transformat şi într-un micuţ scandal pe piaţa media. De ce? Pentru că BRAT – cei care se ocupă de măsurarea corectă a tirajelor atât pe print cât şi în online, a fost cumva păcălită de România Liberă. Adică RL avea un tiraj mare, deci un anunţ publicat acolo ajungea la un număr mare de cititori. Au publicat astfel de anunţuri ANAF, beneficiarii de fonduri europene. Să ne înşeleg: anunţurile au foat plătite, din bani de la buget sau din bani europeni.

În mod straniu, de când Biroul Român de Audit al Tirajelor a anunțat că România liberă și-a falsificat tirajul în mod grosolan, n-a apărut nici o reacție de la autoritățile statului care au fost crunt înșelate prin această escrocherie. Vorbim, în primul rând, de ANAF, unul dintre cei mai importanți clienți de publicitate ai cotidianului patronat de familia Adamescu. Ani la rând, România liberă, reprezentată la licitații de Grupul de Presă Român SRL, a câștigat publicitatea administrațiilor financiare din mare parte a țării, prezentând la licitații datele false demascate recent de către BRAT. Pe lângă ANAF, păcăliți au fost și cei care derulau proiecte europene, aceleași cifre mincinoase convingându-i că publicul lor țintă se regăsește sigur printre cumpărătorii de România liberă. Numai că 24.000 dintre acei cumpărători, care achiziționau aproape 60% din exemplarele ziarului, erau unul singur: o firmă a familiei Adamescu, Breviter, care lua ziarele și le ținea ostatice într-o magazie. – catavencii.ro

Acum, când posibila înşelătorie a fost dată în vileag, ar trebui ca cineva să se autosesizeze şi să ceară banii înapoi. Bani încasaţi ilegal de România Liberă?

Cei de la România Liberă spun că nu au făcut nimic ilegal:

reactie-romania-libera-tiraj-falsificat

Lucrurile sunt extrem de complicate, pentru că un beneficiar de fonduri europene, printr-un proiect, acţionează de bună credinţă şi foloseşte datele de la BRAT pentru a alege ziarele în care publică anunţurile şi comunicatele de presă. Dacă este păcălit de mincinoşi, cine este vinovat? Cred că avem o problemă ca ţară în ansamblu, dat fiind că inclusiv instituţii ale statului sunt înşelate la modul cel mai penal posibil.

Surse: catavencii.ro, www.romanialibera.ro

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.