pacaleala cu internet la orange

Joi, 24 Iulie 2014 | 12 Comentarii

Dacă aveţi Internet mobil pe stick de la Orange, aţi avut vreodată curiozitatea să citiţi contractul? Hai să vedem ce scrie mai exact, referitor la viteză:

internet-orange-limitare-upload

Tehnic, viteza de download este dependentă de cea de upload printr-o relaţie matematică (aşa funcţionează protocolul, nişte pachete ACK, detalii tehnice neesenţiale pentru înţelegerea subiectului). Mai precis, Download/Upload e undeva la 37.

One TCP ack per received datagram, with max MTU of 1500. Smallest size TCP datagram is 40 bytes, so 40 bytes up per 1500 bytes down. Thats a ratio of 37 to 1.

Asta înseamnă că pentru a avea 128kbps la download, ai nevoie de un upload de 128/37 = 3,45kbps. Dar Orange spune că o să ai doar 0,38 kbps upload (de până la de fapt), ceea ce limitează viteza de download la 14 kbps. De ce nu scriem pe contract, corect, “de până la 14 kbps”? Adică 0,38×37? De ce minţim şi scriem 128 kbps? Dacă tot e cu pacăleală, de ce nu scrie “de până la 1 Gbps download”? Pentru că tot nu contează şi lumea oricum e proastă şi nu pricepe …

Acum 30 de ani, cam aşa erau vitezele, adică undeva la 0,3kbps:

internet-orange-30-ani

Mai mult, pe site este scris doar 128 kbps. Dezinformarea aici se face prin omisiune:

internet-orange-colibri-25

Că ţărănetele client ştie de download, el vrea să aducă de pe net, nu le are el cu upload şi alte chestii care nu îl ajută.

Păreri?

12 comentarii la “pacaleala cu internet la orange

 1. AvatarGicu Cazangiu a comentat:

  Si asta nu e tot, media pe datagram este 600 byte, nu 1500. Deci ratia practic va fi 15, nu 37. Adica cam 5 kbps.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 2. AvatarIoana1992 a comentat:

  Si eu mi-am luat teapa de la orange! Mi-am facut abonament la internet cu 50 de lei pe luna ,imi da 3gb ,apoi viteza scade la 128 kbps . Praff.. Nu mai pot vedea un film, nici macar un videoclip pe youtube. Facebook-ul merge ca naiba, stau sa se incarce o poza 1 minut!! :)) Si 3gb se termina in cateva zile. Deci nu va faceti abonament la ei. Precizez ca nu mi-a spus nimeni ca viteza scade, ca in contract scria undeva intr-un coltisor ,si n-am vazut, ca altfel nu imi faceam abonament pe doi ani la internetul lor de rahat. . -.-“

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 3. AvatarCostel a comentat:

  astazi am facut si eu un test de viteza si confirm 14 kbps:D e naspa rau!:)) slow motion!

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 4. AvatarBogdan a comentat:

  Ce dracu putem face in aceasta privinta…. Sunt niste hoti! Si noi niste dobitoci ca ne incredem in ei… M-au prins hoiturile dracului pe 2 ani la net. Dar nu mai am mult ai exipra abonamentul la unul din telefoane si ii dau dracului cu tot neamul lor. Si cand am sa plec cu toate abonamentele de la ei. Daca sunt in primele 30 de zile nu merge sa reziliez?

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 5. Avatardragos rusu a comentat:

  Mai oameni buni…si eu am la fel DAR…In toate contractele vitezele sunt date in Mega_biti si respectiv Kilo_biti ..Deci nu e nici o minciuna…Acesti” biti “trebuie convertiti in “Byte”…Adica” biti :8=byte”…Sigur intrebarea se pune de ce pun biti si nu byte in contracte…Simplu ..pentru ca sa para mai multi..e mai degraba o mica strategie….E doar strategie de marketing..

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Cred la modul cel mai sincer ca nu ai citit ceea ce am scris in articol.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.