o noua tableta evolio

Vineri, 22 Februarie 2013 | 4 Comentarii

Discutam recent cu un amic despre tablete, dar mai ales de producătorii de asemenea dispozitive. Sunt pe piaţă producători cunoscuţi, gen Apple, ASUS, Samsung, etc. şi producători mai puţin cunoscuţi, gen Allview, Evolio, etc. Am fost mirat să aflu că Evolio e firmă românească. Firmă care face tablete. Hai nu, serios? Se fac tablete în România?

Revenind, cum se face o tabletă. Prima dată ai nevoie de un proiect. Acesta include proiectare hard şi soft. Ai făcut proiectul, deci te apuci de lucru. Prima dată ai nevoie de carcasă. Dacă o faci în România (presupunând că ai cu ce) îţi iese preţul de 10 ori cât în China. Deci o faci în China. Îţi mai trebuie procesor. Eu ştiu că nu se fac în România, deci e un procesor făcut fie în Coreea, fie prin Filipine sau altă ţară de tradiţie. Mai ai nevoie de memorii (care sunt Samsung în mod obligatoriu), diverse mărunţisuri (conectori, circuit de încărcare, etc.). Îţi mai trebuie şi ecran. Toate astea trebuie puse cap la cap. Asamblarea în România costă mai mult decât în China, deci o faci în China.

Cine şi cum asigură testarea hardware, cine verifică şi actualizează în timp partea software? Ce anume m-ar putea determina să aleg Evolio în loc ASUS Nexus 7 de la Google?

Deci, ce anume se face în România? Mă poate lămuri cineva?

Bonus: Oamenii vând şi online, dar nu au avut 8 euro pentru un certificat SSL. Profesionişti sau cum?

ssl_evolio

4 comentarii la “o noua tableta evolio

 1. Avatargabi a comentat:

  e clar un re-branding asiatic. Domnul Liviu Nistoran a reusit, cu un procent de influenta, sa optimizeze outsourcing-ul. Consider ca oricine poate dezvolta o astfel de afacere, doar de putin tupeu si contacte de incredere in PRC e nevoie, capital se gaseste.

  Costurile de productie oricum sunt infime, la pre-/comenzi anuale de 60.000 de unitati, de ex.
  Si am mai gasit ca exista o echipa de 30 de oameni, care probabil incarca traducerile (fisierele de limba), marketing si alpha/beta-testing. E destul sa declari oficial ca e produs romanesc. Mai mult, daca realizeaza o trasabilitate a sesizarilor venite de la clientii finali e un avantaj enorm.

  Ce e rau in asta? cand totul pe glob functioneaza pe acelasi principiu… BRAVO, ツ

  PS: Doar Apple sunt pe invers, chiar citeam in editia de ieri a FTE

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Nu e nimic rau. Singura problema este nu vei putea niciodata concura cu Google, Amazon, etc. care fac şi ei fix acelaşi lucru – tablete în China pe care îşi pun sigla. Şi spun din punct de vedere al calităţii, serviciilor post-vanzare, etc. Mie, consumator final, puţin îmi pasă că Nexus 7 e vândut sub preţul de producţie (sau cu exact preţul de producţie). În aceeaşi situaţie se regăsesc şi o parte din Kindle. Deci ce sens are, că nu m-am prins? Sau se bazează pe marea masă de compărători, fraieri şi neinformaţi?

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.