nu ne trebuie autostrazi

Marţi, 2 Septembrie 2014 | 2 Comentarii

Ioan Rus, ministrul transporturilor în guvernul condus, cu atâta măiestrie, de însuşi Victor Viorel Ponta, a declarat pentru Adevărul Live că nu avem nevoie de autostrăzi. Din punctul lui de vedere drumurile expres sunt mai mult decât suficiente.

Acum, după atâta secetă de autostrăzi, fiecare vrea autostradă până în poartă. Dar dacă nu se circulă pe ea, mentenanţa te ucide. CNADNR trebuie să facă drumuri-expres, care să poată fi extinse. Autostrada Bucureşti-Alexandria nu se află în actualul Master Plan de Transport.

Omul a mai spus ceva memorabil: o firmă privată lucrează după aceleaşi reguli, în acelaşi mediu concurenţial. Deci trebuie încurajat ca firmele private care să se dezvolte. Se făcea vorbire de CFR.

Stimabile, o firmă privată nu trebuie să respecte aceleaşi reguli ca o firmă de stat. Prima şi cea mai importantă reglementare este legată de achiziţii. Firmele private cumpără de la cine vor ele, ce produse vor ele, când vor ele. Firmele de stat trebuie să se supună legislaţiei din domeniul achiziţilor publice. Legislaţie care spune că cel mai ieftin produs trebuie neapărat cumpărat. Şi, ghiciţi ce: cel mai ieftin produs este întotdeauna şi cel mai prost. Când legislaţia te obligă să cumperi cele mai ieftine produse de pe piaţă – deci şi cele mai proaste, cum poţi să faci concurenţă unei firme private?

ioan-rus

Iar din teoria cu managerii privaţi la firmele de stat, lucrurile stau fix la fel: un manager performant la o firmă privată nu va putea fi la fel de eficient la o firmă de stat. Firmă care joacă după alte reguli, trebuie să respecte alte legi, trebuie să dea de mâncare la politicieni.

Eu nu l-am mai văzut într-un interviu atât de lung şi simţeam că omul e competent.

Dacă urmăriţi interviul, la minutul 36:15 omul spune că nu există avion de la Paris la Brussels. Este o minciună, pentru că există avion pe această rută.

zboruri-paris-brussels

şi avioanele chiar zboară:

zboruri-paris-brussels-flightradar24-com

Da, există şi tren Paris – Brussels care face fix 1h16m. Dar de aici şi până a afirma că “trenul a mâncat avionul”, e cale lungă.

Şi uite aşa, din minciunică în minciunică, reuşim să creăm aparenţa de onorabilitate.

Tot interviul poate fi privit aici.

2 comentarii la “nu ne trebuie autostrazi

 1. AvatarPuck Fonta a comentat:

  Numele meu este Fonta si am o rugaminte la Dvs. Va rog sa nu-l mai denigrati pe Domnul Ioan Rus deoarece are dreptate in ceea ce priveste autostrazile. Autostrada nu este neaparat un lucru bun, si va dau un exemplu. Intr-o zi mergeam spre Germania si trecand de granita dupa Salzburg la numai cativa kilometri s-a format congestie, se zvonea ca se merge bara la bara pana in Munchen. Cu greu am reusit sa iesim de pe autostrada la urmatorul Ausfahrt si am luat-o pe drumul 304 si am trecut mult mai repede spre Nuremberg decat daca am fi mers pe ruta rapida data de gps.
  Concluzia ? Nu este nevoie de nici o autostrada ca sa ajungi rapid unde vrei. Poti sa alegi rute alternative, chiar si drumuri cumunale sau judetene, cum este de exemplu 304.
  Are dreptate dumnul Ioan Rus sau nu? Ce ziceti ?

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 2. AvatarAndrei a comentat:

  Eu pana acum am avut impresia ca politicienii sunt la curent cu realitatea, insa doresc sa o ignore pentru a acapara electorat/bani, insa incep sa cred ca ei chiar cred tampeniile pe care le debiteaza….

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.