nu mai e voie cu autostopul

Miercuri, 10 Iunie 2015 | 0 Comentarii

Legea nr. 129/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 396 din 5 iunie şi a intrat în vigoare pe 8 iunie 2015. Documentul a fost adoptat de Camera Deputaţilor la începutul lunii mai, iar Senatul l-a aprobat în octombrie 2014.

Actul normativ nu mai permite unor companii ca Uber să îşi desfăşoare legal activitatea în România.

Conform actului normativ, transportul in regim de taxi si transportul in regim de inchiriere se realizeaza numai de catre transportatorii autorizati care detin autorizatii taxi valabile — in cazul transportului in regim de taxi — sau copii conforme cu normele valabile — in cazul transportului in regim de inchiriere –, eliberate in conditiile legii, pentru fiecare autovehicul folosit.

Mai mult decat atat, este interzis transportul public contra-cost de persoane, cu un autoturism, fara a detine, dupa caz, autorizatie taxi valabila sau copie conforma valabila.

De asemenea, este interzis si transportul public contra-cost de marfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maxima autorizata de cel mult 3,5 tone, fara a detine autorizatie taxi ori alta autorizatie valabila.

Persoanele fizice sau juridice care efectueaza, in mod repetat, transport public contra-cost de persoane sau de marfuri, fara sa respecte regulile de mai sus, pot fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei.

Introducerea noilor dispozitii este necesara in conditiile in care exista practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afecteaza in mare masura atat transportul local, cat si transportul judetean de persoane, se precizeaza in expunerea de motive care a fost anexata noii legi.

taxi-china

E un mic detaliu în lege şi anume “Persoanele fizice sau juridice care efectueaza, in mod repetat“, ceea ce impune ca, dacă un astfel de pirat taxi este amendat şi amenda este contestată, cel care aplică amenda trebuie să demonstreze în instanţă că persoana a efectuat “în mod repetat” această activitate. Lucrul este uşor de demonstrat dacă piraţii sunt sancţionaţi cu avertisment la câteva astfel de abateri, urmând ca ulterior să se aplice, de fiecare dată, amenzile prevăzute de lege.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.