nu coruptia la bac e problema

Sâmbătă, 14 Iunie 2014 | 3 Comentarii

Zilele astea se desfăşoară examenul de Bacalaureat. Toată lumea este îngrijorată, SRI stă cu urechile pe profesorii din comisii, televiziunile vânează perle ale candidaţilor.

George Maior, directorul SRI, şi-a asumat decizia de implicare în fraudele de la examenul de Bacalaureat 2013, spunând că Serviciul Român de Informaţii se va mai implica de câte ori apar situaţii în care resursele principale ale unei naţiuni pot fi afectate. – Sursa

Dar corupţia la Bacalaureat să fie adevărata problemă a şcolii româneşti?

Lucrurile sunt mult mai profunde decât pare la prima vedere. Şcoala nu este capabilă să educe copiii, din motive multiple, unele dintre ele imputatibile societăţii în ansamblu. Copiii se ghidează după modele. Cele mai multe modele le văd la televizor sau pe Internet. Accesul la informaţie, de cele mai multe ori de foarte proastă calitate, este liber şi neîngrădit.

bac sri bolintineanu

Dar … ce fac elevii în cei 4 ani de liceu? Cum ajung ei să termine liceul? E relativ simplu, şi totul porneşte de la finanţare. Dacă nu ai suficienţi elevi, nu poţi forma clasa. Dacă nu faci clasele, nu ai posturi pentru profesori. Odată intrat în liceu, copilul nu trebuie pierdut sub nici un motiv, fie ştie carte, fie nu, fie învaţă, fie nu. Dacă ai pierdut copilul, ca profesor, ţi-ai pierdut locul de muncă. Şi ce este mai grav decât pierderea locului de muncă?

Apropos, luaţi statisticile pe licee şi vedeţi câţi elevi au fost lăsaţi repetenţi. În fond, învăţământul are şi el o componentă obligatorie, deci toată lumea termină. Şi mai vedeţi cam cu ce medii au terminat liceul copiii care au picat la BAC cu medii penibile, de genul 1,25 media tuturor probelor.

Şi uite aşa termină liceul toţi copiii, unii buni, dar mulţi semianalfabeţi. Şi pentru că e nasol ca, tu ca liceu, să raportezi că nici un copil nu a luat examenul de BAC, trebuie făcut în aşa fel încât să ia cât mai mulţi. Pe partea cealaltă vin părinţii care nu concep că progenitura lor, călită prin luptele din mall-uri şi cluburi, este incapabilă să ia BAC-ul.

Este necesară o revizuire a modului în care este finanţat învăţământul, este necesară o strategie privind dezvoltarea ţării, strategie de care depind toate celelalte elemente ale societăţii.

Nu, nu BAC-ul este problema, el este oglinda care arată putreziciunea societăţii în care trăim şi incapacitatea ei de a se reforma. Din păcate, vina este – într-o proporţie covârşitoare, a celor care conduc, nu neapărat a celor care ajung în fruntea ţării (vă rog să sesizaţi diferenţa – nu întotdeauna, sau poate niciodată, cei care apar pe la televizor şi se dau şefi, chiar şi conduc cu adevărat). Unii ajung să conducă doar pentru că sunt uşor de manipulat şi ce e mai uşor decât să pui pe altul să fure pentru tine?

Cuvântul cheie: STRATEGIE – asta lipseşte!

Sursă foto: www.mediafax.ro

3 comentarii la “nu coruptia la bac e problema

 1. AvatarTemp a comentat:

  Problema este inradacinata in alta parte, si anume in scaderea natalitatii, mai ales de dupa instalarea perioadei de criza (pana la urma, un copil este o investitie, nu?), si deja sunt mult mai putine clase si copii decat era normal.

  Daca ar fi suficienti copii pentru a forma clase chiar si dupa ce profesorii curata “pleava”, atunci profesorii nu ar mai fi fortati sa recurga la asemenea tactici.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. AvatarIon a comentat:

   Ai idee cat reprezinta “pleava” cum spui tu? Ca procent spun. E urias numarul celor habar nu au sa vorbeasca limba romana la modul monimal corect. De scris deja e mult. Nu cred ca mai mult de 20-25% din numarul absolventilor de liceu ar merita sa termine pe bune.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.